Hirdetés
Hirdetés

Az otthon a jövő munkahelye?

Az otthon a jövő munkahelye? Kovászna megye

Véget ért a home office időszaka, a legtöbb munkaadó visszahívta kollégáit, viszont a munkavégzés helye átértékelődött az elmúlt időszakban. Azok közül, akik otthonról dolgoztak, sokan folytatnák ugyanígy, a visszatérés pedig nem könnyű.

Hirdetés
Hirdetés

Az otthonról való munka jelentős változásokat hozott a munkamódszerek tekintetében, bár tartottak tőle az elején a munkaadók és munkavállalók, kiderült, hogy működik. Az elmúlt hónapok alatt bebizonyosodott: ahol működött a home office, ott a jövőben is működhet, és szükségtelenné válhat az irodai munka. A teljes home office-ra való átállás azonban mégis kevés cégnél valósul meg.

Fejér Levente egy marketing, tanácsadói vállalkozást vezet, cégénél március közepén váltottak home office-ra, nem jártak be az irodába, nem érintkeztek egymással vagy az ügyfelekkel. A három hónapig tartó otthoni munka alatt a cég nem szenvedte meg a változásokat, sőt a cégvezető szerint még több megrendelésük lett, a vállalkozások megragadták a különböző reklám- és hirdetési lehetőségeket annak érdekében, hogy túléljék a karanténidőszakot. A tulajdonos ennek ellenére úgy gondolja, fontos, hogy irodában dolgozzanak, találkozzanak a megrendelőkkel, és megmaradjon a fizikai kapcsolat.

– Személyes emberi találkozásokra, kapcsolatokra mindig szükség volt, és ezután is szükség lesz. Ugyanakkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna az elmúlt hónapok alatt, mert történt. Kollégáim hatékonyabban tudtak dolgozni, megmaradt az utazással töltött idejük, saját maguk osztották be a munkaidőt, és minden működött. Ha ezt nézem, akkor nem az ördögtől való a home office. Lehet, hogy részben megtartjuk, és ezután is alkalmazzuk majd – mondta Fejér Levente.

Orbán Ferencz Sarolta rádiós hírszerkesztő, ő is március közepétől tette át a stúdiót a saját lakásá­ba, így a nappali lett a hírszoba, ahol szerkesztette, bemondta és megvágta a napi hírcsomagokat.
– A home office, pont amennyire döcögősen indult a megváltozott életkörülmények miatt, annyira áldás lett a végére. Az első egy hetet leszámítva, mikor akklimatizálódtam a saját otthonomban, élmény volt. Jólesett felfedezni, hogy mennyire hatékony, összeszedett, jó időbeosztó vagyok. Mindenre volt idő, és a munkát is elvégeztem, sokszor eredményesebben, mint a munkahelyemen. Ha lehetne, hosszú távon is szorgalmaznám ennek bevezetését – mondta a rádiós.

Ezen a véleményen vannak a HR-szakemberek is, akik szerint, amennyiben tényleg jól működött a home office, nehéz elmagyarázni az alkalmazottaknak, hogy miért kell visszatérni a korábbi rendszerhez. Az otthoni munkának hátrányai is vannak, elidegenítheti az embereket, viszont a visszatérést fokozatosan kellene alkalmazni, rugalmassággal a cégvezetők részéről – mondta Kajcsa Zsuzsanna, egy multi cég HR-munkatársa. Fontos továbbá az alkalmazottak megfelelő időben való tájékoztatása is azzal kapcsolatban, ha megváltoznak a munkakörülményeik – magyarázta. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 17., 8:36
    ÉRTÉKELÉS: -1

    A cégvezetőket kötelezni kellene arra, hogy akinél lehetséges az heti minimum két napot otthonról dolgozhasson. Főleg mert egy felsőfokú végzettséggel rendelkező ember sokszor be kell járjon Brassóba és legalább két nap megspórolná az utat.