Felhívás!

Az időjárás a méhészekkel is jól kibabrál

Az időjárás a méhészekkel is jól kibabrál Kovászna megye

Hogy a vándorméhészeknek milyen az idei méztermése, csak a szerencsecsillaguknak köszönhetik: sikerül-e jókor jó helyen lenniük – vélekedik Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke. De ha számít a hozam, vándorolni még mindig jobb, mint helyben méhészkedni.

Elég jól indult a tavasz a méhészeknek, még itthon, a gyümölcsfák virágzásakor sikerült olyan bőségesen táplálékot gyűjteni a méheknek, hogy az az utódneveléshez is elegendő volt. Utána még a repcevirágzás is kielégítő gyűjtést eredményezett, aki pedig ebben az időben Havasalföldön, Bukarest, Ialomița környékén járt, szintén elégedett lehet az akácmézhozammal. A bajok csak azután kezdődtek.

A hársról is csak az tudott gyűjteni, aki jókor volt jó helyen, Moldvában már tavaly ősz óta szárazság volt, ez tavasszal is folytatódott, ezért aki oda ment, az nem sok mézet hozott haza. Másutt is nagyon hamar, akár egy hét alatt elvirágzik egy tábla napraforgó, mondta Deák Mihály. Jelenleg az erdei méhlegelők jelenthetnek jó terepet a méheknek és a méhészeknek, de utóbbiaknak nemcsak az időjárással gyűlik meg a bajuk.

A permetezés mindig megtizedeli az állományt, de ez nehezen bizonyítható és nincs hatóság, amely ellenőrizné, hogy betartja-e valaki a permetezés idejére vonatkozó bejelentési kötelezettségét. A polgármesteri hivatalnak mégis be kellene tartatnia a törvényt – vélekedik Deák.

A méz felvásárlási ára sem alakul biztatóan, a kereskedők kivárnak vagy spekulálnak. Jelenleg az akácmézet a méhészek 30 lejes nagybani áron adnák, a vegyes virágmézet 15-ben, a piaci ár ehhez képest 45-50 lej az akácméz esetében, a vegyesméz pedig 25-30. Az biztos, hogy mint minden egyéb terméknek, a méznek is emelkedett a piaci ára, de korántsem olyan mértékben, mint a többi élelmiszernek, maximum 25%-kal – tájékoztatta lapunkat a megyei méhészegyesület elnöke. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.