Felhívás!

Ételmérgezés-megelőzés

Ételmérgezés-megelőzés Kovászna megye

Nyár idején, kánikulában különösen figyeljünk oda, hogy miként tároljuk, készítjük el az élelmiszereket, honnan szerezzük be ezeket, hiszen az ínycsiklandozó fogások ételmérgezést, komoly gondokat is okozhatnak – figyelmeztetett dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

A megyei főállatorvos pár hasznos, idevágó információt is megosztott lapunkkal. Rámutatott: a legfontosabb az alapanyagok vásárlásával odafigyelni, hogy engedélyezett, megbízható helyről szerezzük be ezeket, ahol megfelelőképpen tárolják az élelmiszereket.

„Ne vásároljunk az utcáról, csomagtartóból, még akkor sem, ha az ár fölöttébb vonzó lehet, főképpen ne vegyünk könnyen romlandó élelmiszereket (húst, tojást, tejet, tejtermékeket)” – fejtette ki dr. Örsi.
Az engedélyezett helyeken is érdemes odafigyelni a termékek szavatosságára, frissességére, ne vegyünk meg olyan árut, amit nem megfelelő hőmérsékleten tárolnak, netán kellemetlen szaga van, elszíneződött.
Az, alacsony hőmérsékleteken tárolandó termékeket időben tegyük hűtőbe, továbbá a megfőzött élelmiszereket födjük le, a kiolvasztott termékeket ne fagyasszuk vissza utólagos felhasználásra, fogyasztásra, és természetesen ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket jól mossuk meg, mielőtt fogyasztanánk ezeket.

Egyszerű tanácsok, mégis, az illetékesek elmondása szerint sok esetben fittyet hánynak ezekre a polgárok, így nyáridőben, kánikulában megemelkedhet az ételmérgezések száma, az országos médiában is gyakrabban olvasni tömeges megbetegedésekről. A rendellenességeket a fogyasztók a 0800.826.787-es ingyenes számon, illetve a 0367.408.700-as telefonszámon jelezhetik a hatóságoknak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.