Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem fenékig tejföl

A pedagógusok jó része nem szabadságol, nyár közepén a stressz jut ki nekik, mivel versenyvizsgázniuk kell egy biztosnak tűnő álláslehetőségért, vagy egy kevesebb utazgatással járó katedra megszerzéséért. Július 13-án a Mikes Kelemen-líceumban berendezett vizsgaközpontban zajlott le a címzetes állásokért szervezett dolgozatírás, melyen a 401 beiratkozott pedagógusból 366 vett részt.

Hirdetés
Hirdetés

Összesen 73 katedráért versenyezhettek a jelöltek, ezekből 39 városon, 34 falun elérhető. Ehhez képest csak a magyar óvónői állásért 77-en vetekedtek, míg összesen 2 ilyen címzetes állásra pályázhattak. 42 magyar tanító és 14 román is biztos állást keres, ehhez képest előbbieknek 2, utóbbiaknak 17 állás van felkínálva. A torna- román- és angoltanári állásokra tantárgyanként 25-30-an pályáztak, ami tízszeres túljelentkezést jelent. Magyar-, földrajz- és matematikatanárok is több mint 15-en jelentkeztek, de pszichopedagógusok, román óvónők is több mint tízen.

A címzetesi versenyvizsga eredményeit július 19-én közlik, 19-20-án lehet fellebbezni, a végleges eredményeket július 27-én hozzák nyilvánosságra. A siker feltétele, hogy legalább a hetest megkapja a jelölt.

Ami a töredékkatedrákat illeti, ezek száma 1757 , ebből 973 városon, a többi falun van. Ezeket felvállalni sokszor nagy megterhelést jelent egy pedagógusnak, mert esetenként két-három helységbe is kell ingáznia, hogy meglegyen a teljes 18 órás normája. A legtöbb töredékkatedra a matematika, román, angol oktatásban és tanítóknak van, ha ezek óraszámait összeadnánk, tantárgyanként húsznál is több teljes katedra állhatna össze – áll a Kovászna megyei tanfelügyelőség közleményében. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük