Hirdetés
Hirdetés

“Az egyik kezünkkel védekezünk, a másikkal építkezünk”

“Az egyik kezünkkel védekezünk, a másikkal építkezünk” Kovászna megye

A múlt héten aláírta a kivitelezési szerződést egy négy cégből álló konzorciummal, amely azt a rég várt beruházássorozatot fogja megvalósítani, ami a Gyár, a Stadion, a Nicolae Iorga, Grigore Bălan, Csíki utcák, illetve az Olt mező és a Păiuș David hadnagy utcai járdáknak a felújítását képezi – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Hirdetés
Hirdetés

Ezek a munkálatok már április második felében elkezdődnek, és egyéves határidővel be is kellene fejeződjenek – hangsúlyozta Antal. Továbbá elmondta, a Kilyén – Sepsi Aréna útvonalra tervezett bicikliút esetében is lejárt a közbeszerzés, kiválasztották a kivitelezőt, és amennyiben nem fellebbezik meg a döntést, és aláírják a szerződést, akkor már egy hónapon belül láthatóak lesznek az építkezés első jelei.

„Ezeken kívül 622 millió lejnyi beruházásra fogunk kiírni közbeszerzést idén és jövőben, ez körülbelül 127 millió eurónak felel meg, és ezek csak azok a beruházások, amelyekre az önkormányzat ír ki közbeszerzéseket” – húzta alá Sepsiszentgyörgy elsőembere. –„Sok más önkormányzattól eltérően, ahol lehetett – így lett megoldva a terelő út, de ilyen lesz a jégcsarnok, a bölcsőde, az ANL-s tömbházak stb. –a közbeszerzés kiírást nem kértem át az önkormányzathoz, hanem a központi hatóságoknál hagytam, mert nagy összegekről van szó, és nem akartam ezzel is az önkormányzat apparátusát terhelni. De van még egy közel 100 millió eurónyi beruházás, ami a várost érinti, és ami mind idén lesz kiírva. Ennyi beruházás nem volt soha Szentgyörgyön, és finanszírozás is van mindenre. Bízom benne, hogy jó kivitelezőket fogunk találni.”

Egy sor oktatási intézmény és a hozzá tartozó bentlakások felújítását nevesítette, de szó esett arról is, hogy a Mikes Kelemen-iskola mögött elbontják a romos ingatlanokat és egy új épületszárnyat húznak fel az elemistáknak. A tömbházak hőszigetelése kapcsán kifejtette, ezek egyrészét úgy tervezik, hogy 2023 negyedik negyedében, illetve a 2024 első negyedében írják ki, ezekre is mind biztosítva van a finanszírozás, és most készül a tervezési dokumentáció.

A bevárosi utcák átalakításáról is szó esett, egyelőre még csak a tervek készülnek, gyakorlatilag a Nicolae Bălan utcától a Csíki utcáig lesz építőtelep. A Szabadság utca, gróf Mikó Imre, Petőfi Sándor, Szent György-tér átalakítása is meg kell történjen, szélesíteni fogják a járdákat, biztonságos bicikliutakat alakítanak ki, még Süsünek becézett Szent György-szobrot is el kell mozdítani egy keveset a jelenlegi helyéről. Biztosak lesznek fennakadások a forgalomban, de próbálják úgy ütemezni az útépítést, hogy egyszerre csak egy utcában dolgozzanak.

„Ezekből is jól látszik, hogy míg az egyik kezünkkel védekezünk, küzdünk, addig a másikkal építkezünk” –mutatott rá Antal.

Címlapfotó: Elkezdődött a gyalogosoknak és kerékpárosoknak szánt Olt-híd építése

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 19., 9:15
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Duma van. Tett is van, nem mondom… De miért nem lehet a,, munka “minőségét számonkérni, polgi? Egy évig sem tart semmi, sem térkő, sem aszfalt,sem kanálisfedő, hogy a,, finiszálásról” ne is beszéljünk… Kinek a feladata számonkérni a tömérdek kiadott pénz után az,, eredményt”?