Felhívás!

Áradások okozta tragédiák

Áradások okozta tragédiák Kovászna megye

A szombati áradások miatt Háromszéken az illetékes hatóságok több mint 260 személyt kellett kimenekítsenek otthonaikból: összesen 24 településen károsult számtalan gazdaság, egyes helyeken a házak ablakáig ért a hömpölygő, zavaros víz, amely a vasárnapi visszahúzódás után mocsaras törmeléket, kétségbeesést hagyott maga után. A településvezetők még vasárnap is aggodalommal nyilatkoztak a vízállásról, egyesek kifejtették, hogy ilyen nagy vízmennyiség mellett nem bízhatnak a gátakban, ezek átázhatnak, és utólag – amikor kevésbé számítanak rá az embe­rek – is okozhatnak gondokat. Következzenek az események időrendben.
Helyenként már pénteken érezni lehetett a hirtelen és heves esőzés miatti feszültséget: délután 2 óra körül az illetékes hatóságok bejelentették, hogy a 13E jelű országúton (Zágonbárkány környékén, 100 méteres szakaszon) nem lehet közlekedni a hordalék miatt. Aztán kevéssel a riasztás után kiderült, hogy a háromszéki katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársai Virágospatakon két pincéből szivattyúzzák a vizet, illetve a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen és a Csíki utcákban is speciális pumpával segédkeznek.
Estére csendesedni látszott a helyzet, ám szombaton következett a neheze.

Szombat: nőtt a víz
Reggel már léptek a tűzoltók: nyolc óra körül rendelték el, hogy a Tatrang aggasztó vízszint-növekedése, illetve a Márkosrét közelében lévő gát meggyengülése miatt 30 gazdaságból telepítetnek ki személyeket, illetve igyekeztek ezek vagyonát, jószágait mentetni. Délelőtt 10 körül az áramkiesések is fejtörést okoztak, Bodzaforduló környékén 5 település maradt áram nélkül, miután a középfeszültségű villanyoszlopokat elöntötte az ár. Aztán a 10-es országutat is elöntötte a Bodza folyó (Cremenea közelében), az illetékesek 40 elszigetelt házba vittek élelmiszert és vizet. Alig ütötte el a delet a harang, máris érkezett a riasztás, hogy Kökösbácsteleken 34 víz alá került gazdaságból 77 személyt menekítenek, ezzel párhuzamosan a közeli gát megerősítésén, megemelésén dolgoztak.
Fél egykor jöttek a hírek, hogy Márkosréten is 100 személyt, ezek jószágait menekítik, illetve a víz a helyi iskolát is károsította. Az embereket rokonaiknál, illetve a kultúrotthonban szállásolták el. Mindeközben a Szörcse és Telek közötti 10-es utat is elárasztotta a víz, ez 500 méteren vált járhatatlanná. Fél négykor a kökösbácsteleki gát erősítése zajlott.

Megtagadták az együttműködést
Szombat este nyolc órakor az egyenruhások még azon kínlódtak, hogy Kökösbácsteleken és Márkosréten kilakoltassák azokat a személyeket, akik megtagadták az együttműködést (többen pedig utólag kérték a segítséget). Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szombaton éjfél előtt érkezett meg Háromszékre, és az árvíz okozta pusztításokat, károkat mérte fel, majd vasárnap reggel fél kilenc körül Kökösbácstelekre is ellátogatott.
Tolvaj Marius, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, hogy az eddigi felmérések szerint Kovászna megyében 24 településen kerültek víz alá a gazdaságok, 263 személyt és 49 állatot mentettek, a megye területén a 11B és a 10-es országutak, valamint a 121-es megyei út károsult. Ugyanakkor 10 település maradt áramszolgáltatás nélkül, több mint 300 tűzoltó, csendőr, rendőr, katona ténykedett a közösség érdekében.
Vasárnap délelőtt arról számolt be a médiának a szóvivő, hogy a vizek visszahúzódóban vannak, egyes helyeken máris visszatértek az emberek lakhelyeikre, de a tűzoltók továbbra is jelen voltak a gátaknál, a veszélyeztetett térségekben. „A Dobolló-patak térségében lévő gát újraépítésén munkálkodunk, illetve, miután a víz visszahúzódik, az elárasztott gazdaságaiból szivattyúzzuk ki a maradék vizet” – összegzett Tolvaj Marius.
Járhatatlan volt a 103B megyei út is Uzon és Bikfalva között, a 27-es vidéki út Lisznyónál, a Barátost Orbaitelekkel összekötő 9-es vidéki út, illetve a Bita felé vezető 9-es vidéki út.

Hiánycikk a homok
Szentivánban a Feketeügy vízszintje elérte a védőgát tetejét, a helyi lakosok és az önkéntes tűzoltók közös munkával, homokzsákokkal emelték meg a gát magasságát. A falu felső felében az átázott gáton átszivárgó víz körülbelül tíz háztartást veszélyeztetett elöntéssel, ott a csendőrség, a lakosság és a tűzoltók a kapukba rakott homokzsákokkal igyekeztek a víz útját állni.
– A víz szintje sokkal nagyobb, mint a március 15–16-i árvízkor volt – mondta Ráduly István polgármester –, 3 méterrel magasabban van, mint a házak alapja. Ha netán átszakadna a gát, Szentiván alsó felét teljesen elöntené – vázolta fel a legpesszimistább forgatókönyvet.
Tomos József, az önkéntes tűzoltók vezetője elmondta, mintegy 400 zsákkal 150 méteres hosszúságban erősítették meg a gátat, de mikor elfogyott az önkormányzat által biztosított homok, hiába kért utánpótlást a katasztrófavédelemtől, az odalátogató prefektustól, senki nem segített. A polgármesteri hivatal a télről megmaradt, útszórásra előkészített sós homokból volt kénytelen hozatni.
– Már régóta szükséges lenne legalább 6–7 helyen 1 méterrel magasítani a gátat, ezt többször jeleztük az illetékeseknek, de nem történik semmi – elégedetlenkedett a tűzoltóparancsnok.
Vasárnap reggel lezárták a 103B megyei utat Uzon és Bikfalva között, amelyet 400 méter hosszan borított a közel félméteres víz. A lisznyói községi úton két 20–50 méteres szakaszon is hasonló a helyzet.
Málnáson az önkormányzat tulajdonában lévő kotrógéppel a községközponton átfolyó Málnás-patakot, illetve az Olt-híd alját is megtisztították az odahordott uszadékfától, hogy a víz zavartalanul elfolyhasson. A Zalánpatak felé vezető utat több kiáradt patak is (Peró, Katrina, Nyíres) elöntötte, megrongálta, ideiglenesen sikerült ugyan az erőgépekkel járhatóvá tenni, de alaposabb javítást is igényel a közeljövőben – részletezte Szotyori Angéla polgármester.

További képek ITT.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.