Felhívás!

Antibiotikummal megrontott tej

Antibiotikummal megrontott tej Kovászna megye

Több háromszéki gazda saját maga kezeli beteg jószágait, ami törvénytelen, ugyanakkor aggasztó, hogy többen ezt azért teszik például fejőstehenek esetében, mert nem akarnak elesni pár napig a tejleadástól, így továbbra is viszik a csarnokba, veszélyeztetve az összmennyiséget – figyelmeztet dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Év végéig két uniós ellenőrzésre is sor kerül Romániában, így akár Háromszéken is megjelenhetnek az illetékesek – tájékoztatott dr. Sikó. Az egyik téma a sertéspestis, a másik pedig a tej- és a tejtermékek, a nyerstej előállítása, ennek a minősége, leadása, feldolgozása. Sertéspestis terén Háromszéken nincsenek gondok, az utóbbi két hónapban egyetlenegy incidenst sem jegyeztek fel az igazgatóság statisztikájában, illetve elhullt vaddisznókról sem érkezett jelzés. A tejtermékek esetében már akadnak szabálytalanságok.

–Több háromszéki gazda a tiltások ellenére is saját maga kezeli beteg állatait, a gyógyszerek, antibiotikumok megmaradhatnak a tejben, ezt felelőtlenül leadják, így nagy mennyiségű nyerstejet ronthatnak meg. A tej feldolgozása során egyes termékeket (például a kefirt) élelmiszerbaktériumokkal készítik, ám az antibiotikum ezeket megöli, így kárba megy a tej. Szerencsére vannak gyorstesztek, amelyeket a tej átvételekor lehet alkalmazni, de gazdánként elvégezni ezeket nehézkes, így előfordul, hogy egy ciszterna tejet 2-3 kezelés alatt álló tehén teje megront – magyarázta a megyei főállatorvos.
A szabálytalankodót – ha egyáltalán rajtakapják – még a helyszínen, a csarnoknál fegyelmezik, a gazda „rossz híre” ritkán jut el az állategészségügyi igazgatósághoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások