Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Áll a bál a földeken

Áll a bál a földeken Kovászna megye

A szükségállapot idejére betiltott vadászat folytán nagyon meggyűlt a baja a földművelőknek, hiszen a friss zöld vetésre rájárnak a vaddisznók, de szarvasok, őzek is. A mezőgazdászok a szakminisztertől külön is kérték, járjon közbe, hogy a 10-es katonai rendeletbe kerüljön bele a vaddisznók kilövésének engedélyezése, ám az ígéret ellenére ez elmaradt.

Ebben az időszakban már semmilyen állatot nem etetnek – tudtuk meg Sárkány Árpádtól, a 42 ezer hektáron vadgazdálkodást folytató Dél-Hargita Vadászegyesület képviselőjétől. Így a vaddisznók Szépmező, Réty, Uzon, Lisznyó és Sepsimagyarós környékén okoznak tetemes károkat, aminek okán már Uzon község polgármestere, Ráduly István is kérte az említett egyesület közbenjárását, amellyel szerződéses viszonyban áll. Az elöljáró lapunk érdeklődésére elmondta, számtalan gazda panaszkodott neki őzek, nyulak, szarvasok, vaddisznók kártételéről. Szent-ivánlaborfalva és Szentgyörgy határában, illetve az Olt és Feketeügy közötti szántóföld egy részén pedig olyan energiafűz-ültetvények vannak, amelyeket tavaly év végén nem arattak le, oda vannak betelepedve a vadak, amelyek nagy károkat okoznak a gazdáknak.

Hirdetés
Hirdetés

Sárkány Árpád megígérte, az egyesület teljes szakszemélyzete kivonul, hogy karbidlövedékekkel riasztó lövéseket adjon le (lőfegyverek használata ugyanis tiltott ebben az időszakban), így tartsa távol a vadakat a friss vetéstől, ám az energiafűz-ültetvény nem az ő területükön van.

Időközben lezajlott a medveállomány tavaszi felmérése is, amelyet a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatallal bonyolítottak le a vadászegyesületek. (A számok összesítése még folyamatban, mondta lapunknak Gheorghe Neagu, a hivatal vezetője.) Sárkány szerint a Dél-Hargita Vadászegyesület területén 6 %-os növekedést észleltek, azaz 16–18 medvével van több, mint tavaly – akkor 240-es volt a létszám – miközben a terület 60 medvének jelentene elegendő életteret a hivatalos adatok szerint.

– Május 15-ig a környezetvédelmi és erdészeti miniszternek ki kell adnia az idei évre szóló állományszabályozó és intervenciós kilövési kvótát, ha ezt nem teszi meg, az idén januárban életbelépett törvény alapján bűncselekményt követ el és bűnvádi eljárás indítható ellene, a büntetési tétel 1-től 4 évig terjedő börtön – mondta interjúalanyunk. Állítása szerint nagyon sok vadászati egyesület képviselője eltökélt abban a tekintetben, hogy ha valóban nem adják ki ezt a kvótát, beperelik a kormányt vagy szakminisztériumot.

A Környezetvédelmi Hivatal igazgatójától azt is megtudtuk, számos jelzést kaptak medvék okozta károkról Papolc és Zágon térségéből (tyúkok, kacsák, nyulak, libák és disznó esett áldozatul), vaddisznók túrták fel a földeket Ozsdolán. Ennek többek között az is oka, hogy az erdőkben is érezteti hatását a szárazság, satnya és ritkás a fű, amelyet így tavasszal a medvék is szívesen fogyasztanak, illetve fogyasztanának.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 12., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mindig hulyesegeket beszel ez az ember, a szakszemelyzetnek szabad vadaszni es a Szotyori vadaszteruleten vadasznak is, lottek meg vadisznokat is.

 • User
  Dátum: 2020. május 12., 11:18
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hát talán ha meghagyták volna az erdőket és nem írtanák olyan mértékben ahogy teszik, nem zavarnák a láncfűrészekkel és motorokkal nap nap után,ha a juhok a medvenagyságú kutyákkal nem járnák az erdőt akkor a vad az erdőben maradna.Ott ahol az ember beköltözött az erdő közé vagy határába normális hogy találkozik előbb utóbb egy egy vaddal, valaha az ő területük volt.Isten a parancsolatában nem azt mondta az embernek, hogy tedd tönkre hanem azt hogy uralkodj.Ezt sajnos nálunk sokan elfelejtik és szívesebben teszik tönkre.Aztán meg siránkoznak és ujjal mutogatnak a vadra.De az valahol túl kell élje.