Felhívás!

A város levegőjét is tesztelik

A város levegőjét is tesztelik Kovászna megye

Tegnap Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője és Sándor Mária osztályvezető mutatta be lapunknak a Sepsiszentgyörgyön április 8-án felszerelt és üzembe helyezett, a város levegőminőségét, az esetleges légszennyezéseket mérő, korszerű állomást, amely a polgárokat is időben tájékoztatja az esetleges gondokról.

– A Környezetvédelmi Minisztérium által biztosított új állomásra nagy szükség volt Háromszéken, hiszen azon kevés romániai megyékhez tartoztunk, ahol eddig csupán egy, a régió levegőminőségét mérő állomás működött. Az áprilisban beüzemelt levegőminőség-ellenőrző állomás már lehetővé teszi a megyeközpontban zajló méréseket is, pontosabban az ózonkoncentrációt és a levegőbe kibocsátott szemcsés anyagok (PM10) értékét méri 5 kilométeres körzetben – tájékoztatott Gheorghe Neagu hivatali vezető, rámutatva, hogy a sepsiszentgyörgyi városvezetés segítségével, a megyeszékhelyi Victor Babeș utcában szerelték fel az értékes gépeket.

– A polgárok, többek között a környezetvédelmi hivatal homlokzatára kifüggesztett pannón is figyelemmel kísérhetik az új készülék mérési eredményeit, de ezeket az adatokat – meghatározott időközönként – a honlapunkon is közzé tesszük. A városban, de ennek környékén sincsenek kivételesen légszennyező gyárak, így a két állomás egyelőre lefedi az igényeket. Jó lenne a megye többi városában is felszerelni egy-egy ilyen, a városi mérésekre alkalmas állomást – fejtette ki Neagu.

A szakember és Sándor Mária osztályvezető rámutatott, hogy a polgárok tájékoztatása mellett – hiszen ha időben tudomást szereznek egy nagyobb levegőszennyezésről, az emberek otthonmaradással óvhatják egészségüket – az illetékesek számára is fontos adatokkal szolgálnak az említett állomások, például a törvénytelen égetésekből származó szennyezésekkor hatékonyan léphet fel a környezetvédelmi őrség is, lebuktathatja a felelőtlen levegőszennyezőket.

Fontos tudni, hogy az állomások a nap szakaszában mért legrosszabb (!) mutatókhoz viszonyítanak, ezek – az akár rövid időintervallumon belül mért, és időközben megszűnt szennyezések – tükrében adják meg az eredményt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások