Felhívás!

Varrónőkből hegesztők?

Varrónőkből hegesztők? Kovászna megye

Pénteken átiratban értesítették a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatalt a kézdivásárhelyi Zarah Moden és New Fashion nadrággyárak, hogy tömeges elbocsátásokra készülnek: egyik gyár 53, a másik 76 személyt enged el május közepe után. Az erre vonatkozó hír már tegnap megjelent a sajtóban, a két gyár vezetősége azonban pontosításokkal jelentkezett.

A konfekcióágazat helyzete nem rózsás, de az elbocsátottak jó eséllyel találhatnak munkát más területen – közölte lapunknak Kelemen Tibor munkaügyi igazgató, aki korábban a Háromszék napilapnak nyilatkozott a téma kapcsán.

A híradásra reagálva a gyár vezetősége pontosítani kívánt: terveznek ugyan elbocsátást, de még rengeteg az intéznivaló, ezért sem jelentettek be semmit az alkalmazottaknak, főként, hogy elemzés alatt van többek között az is, hogy kinek szűnik meg a munkaviszonya.

Bakk-Vitális Kinga vezérigazgató szerint a két gyár február végén összesen 1367 embert foglalkoztatott, szemben a sajtóban megjelent 450–500 személlyel. Amennyiben 120 embert el is bocsátanak, a közel 1250 alkalmazottal akkor is Kézdivásárhely legnagyobb munkaadójának fog számítani a két gyár – hangsúlyozta. A gyár illetékesei szerint valóban rossz a gazdasági helyzet Európában, és ami a konfekciókat nagyon rosszul érinti az az, hogy azok az üzletek, ahol a termékeiket forgalmazzák, a járvány miatt többnyire zárva voltak, és vannak még mindig, illetve rövidített programmal dolgoznak. A vállalatok már 2020-ban is alkalmazták a kényszer munkamegállást (somaj tehnic), idén is több rendben rövidített munkaprogrammal fognak dolgozni, hogy minél több alkalmazottal vészeljék át ezt az időszakot. Azt remélik, hogy az európai gazdaság újra elindul, és legkésőbb 2022-ben már nem kell hasonló gondokkal szembesülni.

Kelemen Tibor elmondta azt is: ha a nagy üzletek zárva vannak, nincs meg a remélt jövedelem, akkor a vállalkozásoknak a túlélés lesz a cél. Annak nincs előzménye, hogy az ágazatban teljesen leállt volna valamelyik hasonló profilú gyár. Valószínűleg a jó kezű, de főleg a jó szándékú munkások maradnak meg a helyükön, de ta­vasszal általában megélénkül a mozgás a munkaerőpiacon, aki akarja, átképezi magát vagy munkahelyet vált – tette hozzá. Szerinte a munkaerőpiacon más ágazatokban, így a vendéglátóiparban – ahol a catering szolgáltatás piaca bővült –, a kereskedelemben, a szállításban szükség van munka­erőre. A munkaügyi hivatalban jelenleg is több mint 200 szabad állás van meghirdetve, sok asszisztens hiányzik az egészségügyben, de szakképzetlen munkásokra, gépkezelőkre, szakácsokra, hegesztőkre is szükség van.

A vállalkozások jelenleg a banki hitelekre támaszkodhatnak a túlélés érdekében, az oltottság terjedésével enyhülő korlátozások feloldására vár főleg a vendéglátóipar, illetve az őt kiszolgáló élelmiszeripar és még számos más beszállító, szolgáltató – vázolt gyors helyzetképet az igazgató. 

(Bartos–Bodor)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 13., 8:45
  ÉRTÉKELÉS: 38

  Ez hianyzott meg, hogy lassan zarjak be meg a nadrag gyarakat is, minimalber se legyen es mi dicserjuk szekelyfoldet es a magyar zaszlot. Lehet a vezetoink mas vilagon ellnek.

  • User
   Dátum: 2021. április 20., 13:49
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ez már múlt ha nincs eladás sajnos ez érthető de Esztelekről pár éve kidobot fő minoségest azt alkalmazták és nem kis összegért. Kíváncsi vagyok hány irodai könyöklő lesz a 120 ban!!!

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 37

  Nem vilagos a szamomra, hogy mit ert Kelemen Tibor azalatt, hogy a jo szandeku munkasok maradnak meg. Hogy lehet megallapitani a szandekat barkinek is, mi a merteke? Ki iranti szandeka a donto, a munkaadoja, a munkatarsai, onmaga iranti jo szandeka? Jo szandeku a munkas, ha nem panaszkodik a tulorara es a minimalberre? vagy nehez munkat rossz korulmenyek kozt szonelkul elvegez, esetleg nem koveteli a fizeteset sem? Erdekelne, hogy egy munkas jo szandeka a munkaadoja irant miben nyilvanul meg, hogy az a leepitesek soran meg ennek alapjan is donthet.

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Ezt mar ezelott egy evvel szajkoztam egy kommentemben es akkor amugy zudultak ram a kritikak hogy ez a hulye gyerek mit okoskodik de SAJNOS a hulye gyereknek igaza volt, mondom megegyszer “SAJNOS ” es ez csak annak koszonheto hogy varosunkban csak egy iparag letezik- a konfekcio- es lesz ez meg ennel sokkal rosszabb is !

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 27

  Üzenem a vezérigazgató nőnek, hogy ez nem egy vereseny hogy ők legyenek a legtöbbet foglalkoztató cég. Inkább legyenek őszinték és mondják meg hogy pakistnaba a kisgyermekek olcsóbban dolgoznak :)))

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 19:00
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az iden 30 eve letvona hogy otdolgozok soha norman alul nem dolgosztam soha felszolitast semiert nem kaptam es megis somer vagyok kerdeznem hogy megis hogy lehet erteni ajokezu vagy jo szandeku munkast

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 22:56
  ÉRTÉKELÉS: 27

  Hozzásegíti a munkaügy az embereket, hogy jogosítványhoz jussanak? Gondolom a zöme nő, akik nem hiszem, hogy vállalnák a szállításban dolgozást? Sofőrködjenek? lehet de család mellett kicsit nehéz lenne.Gondolom sokan végeznék el az asszisztensképzőt is, de három évig ki fogja őket eltartani tekintve, hogy a képző három éves és nincs lehetősség mellette dolgozni ( próbáltam ott kellett hagyjam mert az órák zöme délelőtt van vagy össze vissza és képtelenség volt járni, dolgozni, főleg ha az ember nem is a városban lakik).Tehát ez a lehetőség is kizárva.Kereskedelemben hányan dolgozhatnának? Ott is gond az utazás mert gondolom nem mindenki lakik városon.Akik falun lakunk és buszra szorulunk tudjuk mennyire bizonytalan, vagy a sofőrnek nincs kedve vagy a cégnek nem éri meg vagy … valami kifogás mindig van, hogy minél kevesebb járat legyen.Ez is kizárva.Szakács? Hát mondjuk, legyen de hol? Éttermek zárva, gyorséttermek alig vannak, ismét a rugalmatlan munkaprogram.És nem akarnak -bocsánat – harminc fölötti kiszolgálókat amikor vannak húszévesek .Hegesztők, gépkezelők? Én hiszek abban, hogy a Nők ezt is meg tudják csinálni ! Mindig is tetszettek azok a filmek amelyekben nők dogoztak a repülőgépgyárakban és más nehéz férfiaknak fentartott helyeken.De kies megyénkben hány hegesztőre van szükség? És meg ne kövezzenek, elég egy tanfolyam amelyen a legtöbbször átesik az ember mert sem őt sem az oktatót nem érdekli ez a kényszerdolog, lényeg meglegyen az igazolás, hogy el van végezve.
  Komolyan, néha az az érzésem, hogy azoknak akiknek tudniuk kellene a helyi viszonyokról halvány lila gőzük sincs az egészről.Csak beszélnek, hogy fitogtassák hatalmukat de egyéb semmi.Ezért ilyen szegény ez a megye és sajnos soha sem lesz nálunk jobb a helyzet.

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 22:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  És ezen elbocsàjtàsok mi alapján történek?
  Mi alapján dönti el a gyár vezetősége,hogy kinek kell mennie?Hogyan indokolja azon elbocsàjtàsokat amely esetben,olyan 20,25,vagy akár több éves szakmai tudás bizonyult ezen eltelt idő alatt jonak,most meg egyik naprol másikra mégis elbocsàjtanak olyan munkást aki még csak ezen 20év alatt norma alatt sem telyesitett,vagy nem szabadságolt ok nélkül!!!
  Mert nem a jó kedėjüsegėröl volt híres ez a gyàr sem a jo fizetėsekröl,tisztelet a kivėtel,mert ugye egy munkás nem kereshet anyit mind az öt igazgató főnöke,es jokedejüen dolgozni ott ahol nembecsülik a munkàd eléggé nehéz lehet,mert ugye ha egy20éves munkást elbocsàjtanak azt jelenti annak annak nemvolt megfelelö a munkàja vagy a kedve,ahogyan fent emlitette az élől jàro.
  Talán elfogadhatobb àrakat kellene külföldön kérni ezekért a kész nadràgokėrt,és akkor talán meg ma is müködhetne telyes kapacitàsal…

 • User
  Dátum: 2021. április 14., 12:33
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A hozzászólók nagy részének fogalma sincs, hogyan működik a piacgazdaság és a profitorientált cégek. Azt hiszik, hogy ezek állami vállalatok, esetleg még a szocializmust építjük, amikor nem számított, hogy mit termelünk és mennyiért, a fizetést adták. Nem, ezek nem jótékonysági szervezetek, azért hozták létre őket, hogy pénzt termeljenek a tulajdonosoknak. Természetesen a szabályokat betartva, beleértve a munkások jogainak védelmét.
  Szóval, ezeket vegyék figyelembe (és nem, semmi közöm hozzájuk, teljesen más területen dolgozom, magánvállalatnak):
  1) A tulajdonos profitot akar, nem veszteséget.
  2) A gyárakat azért telepítették ide, mert olcsóbban lehetett itt előállítani. Ezt két dolgot jelent: vagy alacsonyan kell tartani a költségeket (fizetést, adót, szállítást), vagy termelékenyebb, jobb minőségű kell legyen, mint ahol alacsonyabbak a költségek. Amikor idejöttek, máshol felszámoltak egy gyárat. Ha kapnak jobb helyet, továbbmennek. Már a kezdetektől lehetett tudni, hogy az ilyen bértermelés nem fog tartani amíg a világ, mert a bérek és az életszínvonal növekedéssel más felé fognak mozdulni, hacsak nem jön közbe valami (pl. drágul a szállítás, egyéb logisztikai problémák lépnek fel, itt meg javul az infrastruktúra, stb).
  3) Ha csökken a megrendelések száma, akkor nincs mit tegyen, mert ha olyanokat fizet, aki nem termel, akkor hamarosan eladósodik és csődbe megy. A megoldás megint a költségcsökkentés.
  4) Az irodai munkásokra szükség van, különben nem lenne mivel, kinek dolgozzanak. Ha van esze a vezetőségnek, akkor nincsenek túl sokan, hanem pont annyian, amennyien kellenek a jól működéshez. Normális helyen a termelő és irodai személyzet aránya folyamatosan állandó.
  5) Egy cég azt tart meg akit akar, amennyiben (újra) betartja a törvényeket. Tehát nem diszkriminálhat bizonyos kritériumok alapján, megfelelő módon, időben kell értesítse az érintetteket, a munkaügyet, stb.
  6) Ha nincs megrendelés nincs munka. Ha nincsenek nyitva az áruházak, plázák/mall-ok (és nyugaton sok helyen nincsenek), akkor nem lesz megrendelés. Ezen gondolkozzanak el azok is, akik azt mondják, hogy miért nem zárják be a plázákat. Mert akkor a termelők is leállnak. És mi a megoldás? Hát fogjunk össze, hogy hamarabb legyen vége a járványnak.
  7) Más helyen igenis a nők sofőrködnek (nézzen szét akár Budapesten a BKV-nál) és más, “nem női” munkát is elvállalnak. Csak kell egy kis szemléletváltás.
  8) Nagy hiba volt egyfajta termelési munkára fókuszálni a megyében. Bármelyik hasonló bérmunka kockázatos, de ha különböző iparágak vannak jelen, akkor csökken az a kockázat, hogy egyszerre szűnik meg sok munkahely. Viszont csak úgy nem fognak idejönni, egyrészt kell a szakképzett ember, kell az infrastruktúra (helló autópálya és kerülőutak ellenzői), kellenek az adókedvezmények és az aktív lobbizás.
  9) Az igazi megoldás, a nyugati példa. Hagyjuk a termelést másoknak és álljunk át a fejlesztésre. Ez tanulással, befektetéssel jár. Nem egyszerű, de erre kell mozdulni.
  10) Mindezek mellett egy igazi helyi vezető természetesen a közösség érdekét is figyelembe veszi és amennyire nincs rákényszerülve (lásd 1-es pont), ideiglenesen felad a profitból, hogy ilyen helyzetben segítse a munkásait. Mivel ezek gyárak pénzügyeit nem ismerem, nem tudom mennyire tesznek így.

  • User
   Dátum: 2021. április 14., 16:31
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Hogy lehet ilyen marhaságot irni hogy”nem diszkriminálhat bizonyos kritériumok alapján”.Kapitalista disznóknál dolgoztam én is és tapasztalatból tudom hogy elég volt ha nem tetszett a nézésed a “disznónak” egy hét alatt kaptak egy ürügyet hogy lapátra tegyenek.Ha netalán pofázni mertél nem riadtak vissza semmitől.Nem tudom hogy önt vajon kérdezték hogy akar-e kapitalizmust? Engem például nem.

   • User
    Dátum: 2021. április 14., 17:37
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem diszkriminálhat pl. nem, életkor, nemi identitás, nemzetiség, vagy bőrszín alapján. Tehát nem rúghat ki, mert magyar vagy, vagy mert betöltötted az 50-et, de kirakhat ha úgy ítéli meg, hogy nem vagy eléggé produktív vagy ha muszáj leépítsen, hogy ne menjen tönkre. Jogállam esetén pedig a bíróságon keresheted az igazad, ha szerinted jogtalanul tették. A munkaügyi esetekben tudtommal ingyen lehet a bírósághoz fordulni.
    Ugyanakkor lehetett volna szakszervezetet is létrehozni, ez már csak a munkásokon múlott.
    Nekem a kontrollált kapitalizmus bejött. Nem kérdezték, de nem tartom rossznak. Annál inkább azt, ami ezelőtt 30 évvel volt.

   • User
    Dátum: 2021. április 15., 10:42
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az előbbi hozzászoló szépen megmagyarázta hogy hogyan állunk.
    Akkor lássuk mi is történt .1989 -ig volt a szocialiste rendszer.,szocialista termeléssel.
    Aztán Iliescu meghírdette az emberarcú szocializmust.Utána megpróbálták a szociális piacgazdaságot…nem ment.És maradt a vadkapitalizmus amelyiknek jótékonyságait élvezzük most is.Ha válság van mindig a kétkezi munkás húzza a rövidebbet.

  • User
   Dátum: 2021. április 14., 23:17
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Jo hogy neked van, okoska ki beszel itt a piacgazdasagrol? Arrol irnak es probaljuk az ilyen okosokkal megerteni, hogy mindjart az a egyfajta termelesi munka is megszunik ami van, es pont. Csak akkor mibol elnek az emberek, ezt a litaniat a vezetoinek kellene megtartani nem itt a kommentekbe.

   • User
    Dátum: 2021. április 15., 11:03
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Arról kell beszélni, mert az van. Nem kommunizmus, nem szocializmus. Egyetértek, a vezetők is tehetnének azért, hogy több munkahely legyen, de attól még a piac törvényei érvényesek. Mit akarsz, álljanak fegyverrel a gyárvezetők elé, hogy biza nem szabad senkit kirúgni? Tudod annak mi lesz az eredménye mihelyt elfogy a pénze a gyárnak? Bezárják. És nem 100-200 ember marad munka nélkül. hanem az összes.

 • User
  Dátum: 2021. április 14., 20:10
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ami a kereskedelmi agazatokat vagy vendeglato ipart illeti jo volna tudni mindenkinek hogy vagy nagyon keveset fizet vagy egyaltalan nem fizet ki csak dolgoztat ahol fizetnek ott nincs hej mert azt nem hagyak ott hiaba ajanlunk masnak ojan munkat ahol nem fizetnek nem jartasok ezekben a dolgokba azert nem tudjak az ember penzert menne dolgozni nem azert hogy legyen csak ahova jarnia

 • User
  Dátum: 2021. április 15., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  “Nagy hiba volt egyfajta termelési munkára fókuszálni a megyében.” – Nem “fókuszált” itt senki semmire. Csak a nadrággyártás jött össze, mert így alakult. Volt itt régebb csavargyár, keményítőgyár, bútorgyár, stb. Csak azt elcseszték, mert rossz kezekbe került. Semmi köze a “fókuszálásnak”.

 • User
  Dátum: 2021. április 15., 14:26
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez allammi szektorban meg durvabb. Csakhogy a Szentfold uvolto disznojat emlitsem.
  De majd egyszer minden disznot levagnak.
  Es a disznyo disznyo marad.

 • User
  Dátum: 2021. április 15., 19:08
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ha a politikai-gazdasagi bunszervezett nem tette volna a csavargyarat akkor meg 500-600 csaladnak lenne jovedeleme,de ide csak konfekciot engedtek a ,,vezetoink,,.Koszonik OK jol megvannak es lesznek akkor is ha egy mukahely se lesz Kezdin.

 • User
  Dátum: 2021. április 15., 22:50
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem diszkriminálhat? Lehet de azért teszik.Csak kell érdeklődni a Value centerben mennyire értékes a munkaerő, 30-35 év a korhatár !

  • User
   Dátum: 2021. április 16., 12:39
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Fel lehet jelenteni őket, ha úgy érezte, hogy a kora miatt nem veszik fel. A törvény az, hogy nem lehet ez alapján visszautasítani. Nehéz lesz bizonyítani, de nem lehetetlen.

 • User
  Dátum: 2021. április 19., 20:45
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Lenke igazgatono idelibe ijen nemvolt aki a munkajat vegeszte az meg volt becsulvecsak mostvan az hogy az a joszendeku es jokezu aki jol hord o ertte a munkajat is amiota elment azota hanyatlik a gyar mert nagyoskodasal hoza nem ertesel csak eszt lehet csinalni vagy lehet direkt azert tetek oda okot foleg a Zarada aki meg normalisan beszelgetnisem tud halvany goze nicsen a fazisokrol