A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

A tanárokat is megfizetik

Előzetes közvita után, a múlt hónap végén miniszteri rendelettel változtattak a tantárgy­olimpiák szervezésének útmutatóján – adta hírül az Oktatási Minisztérium a honlapján. Rászánták magukat, hogy fizessék a javítómunkát is.

A közlemény szerint jelentős változás az eddigiekhez képest, hogy megnövelték az országos olimpiákon résztvevő diákok létszámkeretét. A 41 megye és a 6 bukaresti kerület megyei szakaszainak győztesei és 43, illetve 23 plusz fő vehet részt egy-egy évfolyamon, ez utóbbiak azzal a feltétellel, ha elérik az ezen a szakaszon legnagyobb pontszám legalább 40%-át. Így 90 fő versenyezhet évfolyamonként a matematika, informatika, fizika, kémia, biológia tantárgyolimpiákon, és 70 az összes többi versenyen, amelyet az ország összes megyéjében megszerveznek. A be nem töltött helyeket más évfolyamok diákjai kaphatják meg ráadásként, de az összlétszám nem lépheti túl a 110 főt a reál tárgyaknál, és 85-t a többinél.
Jelentős változás, hogy ezután a képességvizsga és érettségi gyakorlatához hasonlóan, a tantárgyolimpiák megyei szakaszain írt dolgozatokat is más megyében kell javítani. Ez nem örvendetes, de az igen, hogy az eddig igen szűkösnek bizonyuló, a tanulóknak az országos olimpiák helyszínein való ellátását és étkeztetését szolgáló napidíjat 50-ről 100-ra emelték. A szervezésben, lebonyolításban közreműködő pedagógusokat is megfizetik, éppúgy, mint az érettségi és a képességvizsga alkalmával bevontakat, és a javító tanárok munkáját is honorálják, mégpedig duplán, mint az előbb említett vizsgákon.
Az új szabályzat szerint az országos versenyeket ezután a lehetőségek függvényében az állami egyetemeken kell megrendezni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások