Felhívás!

A szándék nem rossz

A szándék nem rossz Kovászna megye

Felröppent a hír, miszerint durva szigorítások jöhetnek az állattenyésztőknek: betiltanák az élőállat-szállítást az unióban, ugyanis az Európai Parlament szerint, sokan nem tartják be az idevágó szabályokat, a szállítás során nem veszik figyelembe az állatok eltérő igényeit.

Az Európai Parlament testületének haszonállatok szállítás közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottsága – másfél éves felmérések után – arra a következtetésre jutott, hogy a tagállamok gyakran nem tartják be az uniós szabályokat, és a szállítás során nem veszik figyelembe az állatok eltérő igényeit. A leggyakoribb szabályszegések közé sorolták a szükségesnél alacsonyabb belmagasság, kevesebb víz vagy takarmány biztosítását, a szállításra nem alkalmas álla-tok mozgatását és a túlzsúfoltságot, emellett visszatérő probléma, hogy a szállításra szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, hosszú idő alatt kerül sor. Az EP vizsgálóbizottsága szerint a legjobb az lenne, ha tenyészállatok helyett sperma- vagy embriószállítást, a vágóhídra szállított jószág helyett a hasított testek és hús szállítását részesítenék előnyben az egyes piaci szereplők.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunk kérdésire kifejtette, hogy az élőállat-szállítást akarták betiltani a harmadik országok felé (Jordánia, Egyiptom, Törökország stb.), de tudomása szerint elvetették, már biztosan nem kerül sor a tiltásra.

– Háromszéken két gazdaságot érintett volna a szigorítás, de ezekből is csupán 1 működik (a másik, a létezése óta csupán 1 alkalommal exportált). Megyénkből üszőt, bikaborjút szállítanak Izraelnek, Jordániának. Az általunk jegyzett statisztikai adatok szerint az említett farmról évente körülbelül 1500 szarvasmarhát exportálnak. Ez egy gyűjtőközpont, az ország területéről gyűjtik össze az állatokat, ezek csupán 30%-a háromszéki jószág – részletezte dr. Örsi.

Rámutatott, hogy a szándék nem rossz, hiszen az állatok valóban szenvednek a szállítás során, ám a tiltás kivitelezhetetlen, mivel az élő állat még mindig olcsóbb, és több lehetőséggel kecsegtet a vásárlónak (aki utólag akár tovább is adhatja a jószágot), mint a hasított testek, hús. 

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 2., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Minden uniós szabvány szerint van érdekes hogy ami a legfontosabb lenne az ivoviz és szennyviz hálozat kiépitése nem halad , és miért, hogy vegyél mindent az üzletböl, viz nagyhatalom vagyunk de csak papiron nem tudunk inni a sajat kutunkból mert szennyezett de verjük a mellünket.

 • User
  Dátum: 2022. február 2., 19:45
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Most már nehogy azért is az unió legyen a hibás, hogy a HELYI hatóságok nem tudják megcsinálni ennyi idő alatt se, nem képesek elkölteni a pénzt amit az a gonosz UNIÓ adott.