Felhívás!

A párbeszédet tanulni kell

A párbeszédet tanulni kell Kovászna megye

Nem könnyű az élet a koalícióban, de a valóságban ez jobban működik, mint azt a sajtó tükrözi – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád azt mondja: a párbeszédet nem lehet megspórolni.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint feszültség akkor is gyakran kialakul, amikor egyetlen párt van hatalmon, egy koalícióban pedig, amely formailag három pártból áll, de valójában legalább öt van – a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS Szövetség is két pártból van, és a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belül is van legalább két külön „vonulat” –, ott a mindennapok velejárója, hogy néha konfliktus legyen.

– Véleményem szerint nincs alternatívája ennek a koalíciónak, a párbeszédet pedig nem lehet megspórolni. Tudomásul kell venni, hogy nincs kialakulva a koalíciós kormányzás és a párbeszéd kultú­rá­ja, ezt minden politikai alakulatnak, vezetőnek menet közben kell megtanulnia – mondta Antal Árpád.

A polgármester szerint a történéseket „azon a szemüvegen keresztül is kell nézni”, hogy mind az USR–PLUS-ban, mint a PNL-ben idén tisztújító kongresszust tartanak.

Azt mondta: figyelni kell arra, hogy a szociális médiát sokan tudatosan és szándékosan álhírterjesztésre használják, és arra is, hogy a hálózatok működtetői – néha vitatható módon – „belematatnak” a tartalomba. Úgy véli, hogy a szociális hálózatokon megjelenő hírdömping nem elsodorja, hanem előbb-utóbb megerősíti a szakmai alapon működő „klasszikus” médiát – és ez nem baj.

A helyi ügyekről szólva Antal Árpád részletezte: megtörtént az Aréna mögötti teniszpályák befödése, a személyi nyilvántartó felújításánál is a munkálatok vége felé közelednek, éppen úgy, mint a Domb utca és a szotyori ravatalozó esetében. Az iskolák közül a Plugor Sándor Művészeti Líceumnál folynak a külső munkálatok, a Mihai Viteazul Líceumban a bentlakáson és a díszteremben dolgoznak, az Orbán Balázs utcai óvoda a tervezés fázisában van, kivitelezni európai uniós alapokból fogják. Hozzátette: egyelőre sem a Kós Károly, sem az Ág utcát nem vették át, mert kivitelezési hibákat találtak, és amíg ezeket ki nem javítják, az utolsó számlát sem fizetik ki.

Összeállt a terv a Szabó Kati Sportcsarnok mögötti sportbázis felújítására, amelybe beletartozik egy „bajnokok ligás”, 1500 négyzetméteres görkori-park is – hangzott el.

A multifunkcionális központ terve kicsit átírta a város központi részének fejlesztését, de továbbra is úgy van, hogy eltűnik a Multitrans, a közművek, az ifjúsági központ és a vérközpont, és helyére zöldövezettel körbevett vásárcsarnok, emeletes parkolóház épül.
Érdeklődésünkre a polgármester elmondta: változatlanul nem lehet törvényes módon megszervezni a kilyéni és szotyori falufelelős-választást, az alternatív választások bármikor megtámadhatók a bíróságon. Átmeneti megoldásnak azt látják, hogy a volt falufelelősöket hívják meg a helyi tanács üléseire. Így el tudnák látni a képviseletet (szavazati joguk amúgy sincs), igaz, a hivatalos választásokig üléspénzt nem tudnak adni.

A kampányban elhangzott ígéret, miszerint együttélési övezetet hoznak létre a nagyobb pályázási lehetőségek elérése céljából a környező településekkel kikristályosodni látszik, igaz, hogy – úgy tűnik – megkerülhetetlen lesz az erősen fellengzős „metropolisz övezet” elnevezés, és közösségi fejlesztési egyesületet (ADI) is alapítani kell.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások