Felhívás!

A Kárpátok vándorai

A Kárpátok vándorai Kovászna megye

Rendkívül változatos a Háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (HEKE), illetve az utánpótlás-nevelő Kisbakancsosok idei túrakínálata. A természetet és a társaságot egyaránt kedvelők sok élményt gyűjthetnek be, hogy legyen mit mesélni majd az unokáknak. Még a közösségi oldalakra is kikerülhet egy-egy diadalmas csúcsfotó…

Az EKE-tagok hagyomány szerint a január 2-i „kijózanító” túrával már megkezdték a szezont, bár igazából annak nincs kezdete és vége. Megjárták már a Csukást is – az, hogy milyen rossz, szeles időben, csak külön báját adja az útnak. Az idei programban megtalálhatók a kisebb szintkülönbségű, városkörnyéki, számos közeli és távolabbi magashegyi, illetve a romvárakat kutató, történelmi jellegű túrák, de van biciklivel, túrasível végigjárandó útvonal is, valamint rádiós csúcstámadás és ünnepi jellegű, de bolondos farsangi, nőnapi túra is, összesen 84. Van tehát miből mazsolázni, lehet kezdeni a felkészülést.

Ami a Gáspár László HEKE-alelnök által vezetett Kisbakancs-túrákat illeti, azok sem kevésbé színesek. A házalós túrától a feredőzősig, a panoráma-célzótól a virágszedőig minden akad köztük. Előbbi megnevezés (a házalós) azt takarja, hogy a csapat némi gyaloglás után beüti magát egyik készséges vendégfogadó tagtárs házának udvarára, és ott elüti az időt sütögetéssel, játékkal. Tekintve a tavalyi rekord létszámot – 220 tagú csapat vett részt a városkörnyéki bűvös 8-as túrán (8 km, 8 óra, nyolcas alakú útvonal) –, amit bármikor megismételhet a csapat, értékelhetjük a házigazdák bátorságát… A magashegyi túráktól sem kell megijednie annak, aki úgy gondolja, gyereke már belenőtt egy kisbakancsba, azokat ugyanis általában magasabban kezdik, vagy felvonózással is „besegítenek”.
A HEKE háza táján ez évben nagy változások várhatók, szükségesek. Tavaly decemberben ugyanis lemondott Kozma Zoltán elnök, így a szervezet márciusi közgyűlésén új elnököt, esetleg teljes új vezetőséget kell majd választani. Égető gond, hogy székházat vagy legalább székhelyet találjanak az egyesületnek, mert jelenleg az a volt elnök lakására van bejegyezve – mondja Gáspár László. Mivel a tervek között szerepel az is, hogy leváljanak az országos szervezettől, és külön jogi személyiséget adjanak a HEKÉ-nek, hogy majd pályázni is tudjanak, egyúttal ezt a kérdést is rendezni kellene. Addig is számítanak a jó szándékú turisták jövedelemadója 2%-ára, az űrlap februártól hozzáférhető lesz Facebook-oldalukon, illetve honlapjukon.
A közgyűlésen az is szóba kerül majd, hogy emelni kell a tagdíjakat: jelenleg a felnőttek havi 6 lejt fizetnek, amely még egy Erdélyi Gyopár-szám kézhezvételére is feljogosítja őket, a gyerekek, nyugdíjasok, munkanélküliek havi 3 lejjel tartoznak. Ezt az infláció alaposan megdolgozta, s bár a szervezetnek nincsenek nagy költségei, ha más megoldás nem adódik, egy székhely bérleti költségeire mégiscsak meg kell teremteni az alapot. A továbbiakban gyerekbarát jelleggel működne az egyesület, azaz 18 éves korig ingyenes lenne a tagság, a tagdíj ellenében viszont a HEKE-tagok azt az örökséget gazdagítják, amelyet gyerekeik egész életükben őriznek. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.