Felhívás!

A hulladékgazdálkodás remek

A Romániai Akadémiai Társaság és az Act for Tomorrow (Cselekvés a Holnapért) elnevezésű szervezet a 2021. szeptember – 2022. május időszakban Erdély és Románia 41 megyéjében, valamint Bukarest főváros kerületeiben vizsgálta az önkormányzatok közszolgálati tevékenységének szerveződését és eredményességét. A kritériumrendszer pontszámai alapján Sepsiszentgyörgy országos harmadik (!) a hulladékgazdálkodás terén, de tizennyolcadik például a tömegközlekedés viszonylatában.

A hulladékgazdálkodás (szelektív hulladékgyűjtés és ami ehhez kapcsolódik) dobogós helyezettjei: Nagyszeben 71 pont, Nagyvárad 70 pont, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Iași (Jászvásár) 63,5 pont. A lehetséges, maximális pontszám 100 volt. Leggyengébb Slatina, Brăila, Târgoviște, valamint Bukarest 4. és 5. kerülete.

A tömegszállításban (városi autóbuszjáratok stb.) Temesvár került az élre 92 ponttal, második Bukarest és Kolozsvár 88–88 ponttal, harmadik Nagyszeben 86 ponttal…, a tizennyolcadik Sepsiszentgyörgy 58 ponttal. Itt a feltételrendszerben egyebek között az szerepel, hogy mennyi a járatok száma, mennyire fedik le a települést s a peremrészeket, milyen gyakorisággal közlekednek egy-egy útszakaszon, egy megállóra hány lakos jut elméletileg, és milyen kedvezményeket kínálnak a rászorulóknak, kis jövedelműeknek.

Az oktatási intézmények helyzetét is elemezték, Sepsiszentgyörgy maximális pontot kapott az iskolák orvosi, fogorvosi rendelőinek felszereltségét tekintve, gyengébb az osztályzat az iskolák őrzésének, közbiztonsági szolgálatának szempontjából. A maximálishoz közeli pontszámot kapott a város az ösztöndíjak címszónál is. Összességében, a nevelés, oktatás tekintetében a 41 megyeszékhely középmezőnyéhez sorolták Sepsiszentgyörgyöt.

A tanulmánnyal kapcsolatos nyilatkozatában Antal Árpád RMDSZ-es polgármester örömét fejezte ki a jó pontszámokkal kapcsolatosan, és egy-két éven belül lényegi javulást ígért ott, ahol gyengébbek a minősítések, például a közszállításban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.