Felhívás!

Takarékoskodni kell a vízzel!

Takarékoskodni kell a vízzel! Kovászna megye

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a nyári szárazságról is beszélt sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Kovászna megyében egyelőre nincsenek vízfogyasztási korlátozások, a helyzet nem válságos, de a háromszéki folyóvizek – az Olt és a többiek – szintje is mélyen az évi átlagos értékek alá süllyedt. Hasonló a kép Hargita és Brassó megyében, és még legalább napokig eltart a vízapasztó forróság, mondotta Tánczos Barna, és hangsúlyozta: a vízgyűjtők és tározók országszerte elfogadható szinten vannak, de ahol csak lehet és amennyire lehet, takarékoskodni kell a vízzel, vízfogyasztással.

A fejadag meghatározása nem indokolt a jelenlegi helyzetben, de tény, hogy az ország némelyik régiójában a helyzet lesújtó, délen, dél-keleten például egész tavak tűntek el, kiapadt a vizük, vázolta a miniszter, aki felelősségteljes vízfogyasztásra kéri a lakosságot ott is, ahol pillanatnyilag nincs vízhiány. Arra is rámutatott: bizonyos régiók között jelentősek a különbségek, mert a folyóvizek hozamát, állóvizek tartalékát az éghajlat, a domborzat is nagyban befolyásolja, és sajnos, egyik régió vízhiányát nem lehet pótolni a másik régióból. A szárazság a mezőgazdaságban okozhat nagy károkat – ahol nincsenek öntözőrendszerek –, hiszen sok-sok övezetben a talaj egy méter mélységig elveszítette átlagos nedvességének, víztartalékának 30–40 százalékát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. július 28., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nehogy mar ez az okostojas mondja meg, hogy sporoljak a vizzel, mi a kutya fa…t csinalunk egyfolytaban, ha nem sporlunk, hogy valahogy tudjuk kifizetni a szamlat?

 • User
  Dátum: 2022. július 28., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Eppen vettuk eszre, hogy sporolni kell. Ma delelott Kezdivasarhelyen a zuhogo essoben a Boldog ozseb elotti korforgalomnal az ontozoberendezes ontozte a viragokat. Ez aztan a sporlas ! No meg az, hogy a Libertatii utcaban delelott 9 ora tajt minden egyes villany egett az utcai vilagitotesteken.