Felhívás!

A föld elárulja titkait

A föld elárulja titkait Kovászna megye

Komplex talajelemzés elvégzésére alkalmas mobil laboratórium költségeire nyert a Bethlen Gábor Alapítványtól egymillió forintnyi pályázati támogatást a LAM Alapítvány. Az elemzések után a gazdák szakmai útbaigazítást is kapnak a szakértőktől: milyen kultúrákhoz ajánlott az illető talaj, mi hiányzik belőle, mit kell pótolni benne.

A LAM igazgatója, Klárik Attila elmondta, az igényelt 10 milliós támogatásnak a 10%-át nyerték meg, tehát sok mindenre nem lesz elég a pénz. A kapott 1 millió forintból egy performáns mobil laborra futja, a fogyóeszközökre, reagensekre, a helyszínre kiszálló kollégák üzemanyagköltségeire már nem.

Nagyon gyors és gyakorlatias segítséget jelent azonban a gazdáknak, ha a talajelemzések után elbeszélgetnek velük arról, mit és hogyan jó az adott parcellán termeszteni. A LAM-hitelirodák most már több erdélyi megyében vannak jelen, elvben mindenhol igényelhető ez a szolgáltatás, gyakorlatban azonban a kiszállási költségek igen drágává tehetik egy-egy távolabbi településen, hiszen a pályázattal elnyert labor helye Illyefalván, a hitelszövetkezet székhelyén lesz. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.