Felhívás!

A dalosszövetség centenáriuma

Kétnapos rendezvényen, Kolozsváron ünnepelte létesítésének századik évfordulóját hétvégén a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD). Bár a kerek évforduló tavaly novemberben volt esedékes, akkor a járványügyi korlátozások miatt csak a közgyűlést és a szokásos díjátadót szervezték meg.

Szombat délelőtt a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében tudományos ülésszakot szerveztek tizenöt előadóval, délután az Alsóvárosi Református Egyházközség zsúfolásig megtelt templomában színvonalas kóruskoncerttel zárult a centenáriumi rendezvény, amelynek keretében hét erdélyi kórus – köztük a Jakab Árpád vezényelte sepsiszentgyörgyi magyar férfidalárda – kizárólag magyar szerzők műveit adta elő.

Ez alkalomból Lőfi Gellért Attila, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum címzetes tanára így fogalmazott a Szabadság napilapnak:
– Sepsiszentgyörgy művelődési élete nagyon is aktív volt már az 1800-as években, amelynek rengeteg írásos nyoma is van. A 19. század végén a városban egyházi kórusok, dalárdák alakultak, ekkor fektették le a sepsiszentgyörgyi kórusmozgalom főbb szabályait. Az első a Szent József-templom kórusa volt, ezt követte a református dalárda. Férfidalárdánk tavaly ünnepelte centenáriumát. Jelenleg harminc kórus működik, ebből tizenöt felnőtt- és tizenöt gyermekkórus. A gyerekkórusok között van autista és Down-kóros gyermekkórus is – részletezte.

Az RMD eredetileg 1921-ben alakult meg. Az 1994-es újralétesítéskor tizenöt énekkarból, egy fú­vós­zenekarból és harmincnégy magánszemélyből állt, 2003-ban már 63 énekkart, 19 fúvószenekart, egy-egy gregorián scholát, régizene-együttest, gyermekfilharmóniát és 127 magánszemélyt tartottak számon. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.