Felhívás!

Válságban minden támogatás jól jön

Válságban minden támogatás jól jön Gazdaság

Válság idején minden kormánytámogatás levegővételhez juttatja a vállalkozói szférát. A vállalkozók két lehetőség közül választhatnak: vagy elengedik az évek alatt kiforrott csapatukat, és az újraindításkor mindent nulláról kezdenek, vagy élnek a kormánytámogatások által nyújtott lehetőséggel, mutatott rá Debreczeni László.

A kormány 7,5 milliárd lejes támogatási programot hirdet a kis- és közepes vállalkozások számára, jelentette be Adrian Câciu. A pénzügyminiszter szerint a finanszírozásra építkezési és mezőgazdasági vállalatok, illetve a termelésben és a közvetítésben tevékenykedő cégek pályázhatnak. Elindították a termelőket támogató IMM Prod és a Rural Invest programokat, amelyek pénzkerete 4 milliárd lej. Az építkezési vállalkozások és a kis tételű önkormányzati beruházások támogatására pedig elindították a Garant Construct programot, amely 2,5 milliárd lejes állami hitelgaranciát nyújt. A külföldi piacokra kilépni kívánó vállalkozások exporttámogatására indult az Innovation program is.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő a kormány által meghirdetett támogatási programról megállapította: úgy kell ez, mint betegnek az oxigén. Úgy véli, az elmúlt két év koronavírus-járványa által okozott gazdasági válság is bebizonyította, hogy amikor a bezárás és tevékenység leállásának veszélye fenyeget egy vállalkozást, akkor két lehetőség van: vagy elbocsátják évek alatt kiforrott csapatukat, és újrainduláskor mindent elölről kezdenek, vagy élnek a kormánytámogatások lehetőségével. Az elmúlt években működő kényszerszabadság intézménye lehetőséget adott a cégeknek, hogy ne bocsássák el alkalmazottaikat, mert megkapták az államtól a fizetésük 75 százalékát. Az államnak is megérte folyósítania ezt a támogatást, mert ellenkező esetben munkanélküli segélyt kellett volna fizetnie, állapította meg az adószakértő. Hozzátette: most az orosz-ukrán háború miatt bajba került gazdasági kapcsolatok pótlására van szükség.

Debreczeni László ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a pályázatokat a jó ötletek, a pontos tervezés és kivitelezés viszi sikerre. Véleménye szerint egészségtelen az a hozzáállás, amikor a vállalkozók egy pályázati kiírást látva „találjunk ki valamit majd pályázzunk”, gondolat mentén vágnak bele. Az ilyen tervek az esetek többségében nem működnek, és nem is segítik a vállalkozás fejlődését. Másrészt, amikor megjelenik egy pályázati lehetőség, általában túl rövid az idő, hogy elkezdjenek ötletelni és megfelelően kidolgozni a terveket.

Ezzel szemben arra buzdítja a vállalkozókat, hogy ha van egy ötletük, azt alaposan járják körül, dokumentálják, készítsék elő a terveket, valamint a szükséges engedélyek kiváltásához szükséges dokumentumokat. Ha a terv megvalósításához nincs saját tőkéjük vagy banki finanszírozásuk, akkor az iratcsomót tegyék be a fiókba, és amint megjelenik egy pályázati lehetőség, vegyék elő azt, és ültessék életbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások