Felhívás!

RÖVIDEN

Vakációs utalványok közalkalmazottaknak

A kormány véglegesítette az idei vakációs utalványokra vonatkozó összes jogszabályt, és a közintézmények megkezdhetik a voucherek kiadását – jelentette ki Daniel Cadariu. A turisztikai miniszter leszögezte: a költségvetésben el vannak különítve az összegek, és arra bátorította a közintézményeket, hogy kezdjék el az utalványok kibocsátását az alkalmazottaik számára. A miniszter a magánvállalkozókat is arra biztatta, hogy adjanak vakációs utalványokat alkalmazottaiknak, mivel az így kiutalt összegekre nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük, emellett a nyereségadóból is leírhatók. Egy alkalmazottnak legtöbb hat minimálbérnek megfelelő összértékű vakációs utalványt lehet biztosítani évente.

Sofőriskolákat ellenőriznek

Az ANAF közleménye szerint az ellenőrzött sofőriskolákat a tanulóik száma, a megvalósított jövedelmük, a beérkezett panaszok és cég adóügyi múltja alapján választják ki. Az eddigi ellenőrzések alapján az esetek 10 százalékánál találtak rendellenességeket. Legtöbb esetben a tanulók számához viszonyítva kevés autója volt a sofőriskolának, ezért egyes tanulók nem bejelentett autókban végezhettek gyakorlati oktatást, vagy pedig a gyakorlati oktatások egy része nem volt bejelentve. Az adóhatóság csalás elleni igazgatósága felhívja a tanulóvezetők figyelmét, hogy kérjenek pénztárjegyet. 

Tanúsítvány kell a magánlakásokra

Romániában szigorították a magánlakások turisztikai célú bérbeadásának feltételeit. Az 2022/510-es miniszteri rendelet előírja, hogy mostantól nem csak a szállodát/panziót működtető jogi személyek, hanem a magánszemélyeknek is tanúsítványt (certificat de clasificare) kell beszerezniük az általuk turisztikai célra bérbe adott szobákra/lakrészekre. A magánszemélyek legtöbb 7 szobára kérhetnek tanúsítványt, függetlenül attól, hogy ezek hány lakásban találhatóak. A tanúsítvány beszerzéséhez a lakószövetség jóváhagyása, vagy a közös fallal rendelkező szomszédok beleegyezése is szükséges. A jogszabály többek között az Airbnb rendszerben működő magánszemélyeket érinti.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.