Felhívás!

Drágulás és építőanyag-hiány

Jelentősen drágulnak az építőanyagok, nehéz hozzájutni egyes termékekhez, és növekednek a beszállítási határidők. Ilyen körülmények között veszélybe kerülnek a magán- és közberuházások is.

Románia jelentős mennyiségű építkezési anyagot, főként vasat és fémszerkezetet importál a háború által sújtott Ukrajnából, de az építkezéseknél használt anyagok 70 százaléka külföldről érkezik, sőt a Romániában gyártott termékek alapanyaga is importból származik, hívta fel a figyelmet Adriana Iftime. Az építkezési vállalatok munkáltatói szövetségének igazgatója szerint az építőanyagok átlag 40 százalékkal drágultak, ám a vasbeton vagy a műanyag-termékek ára megkétszereződött, és a kivitelezők nem tudják ilyen mértékben aktualizálni a korábban leszerződött munkálatok árait. Adriana Iftime attól tart, hogy ilyen körülmények között nem sikerül elkölteni az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által lehívható pénzalapokat.

A Depo barkácsáruház-lánc tulajdonosa, Boér Lehel rámutatott: az építőiparban most kezdődik a szezon, és egy kereskedőnek az a legkellemetlenebb, ha nem tudja kiszolgálni a vásárlót. Hangsúlyozta: nem azért nem szerzi be az árut, mert drága, hanem mert az ukrajnai háború miatt nincs vas a piacon, és más építőanyag esetében is látványosan megnövekedtek a beszállítási határidők. Vannak építkezési anyagok, melyek esetében naponta harangoznak be drágulást a beszállítók.

Magyarázata szerint Ukrajna nagy játékos volt a fémstruktúrák és betonvas területén, így ezek az anyagok nagy tételben már nem elérhetők. A hazai kőzetgyapot-termelés is az igények 65-70 százalékát fedezi, és a beszállítási határidők is megnövekedtek, hiszen a tavaly decemberi rendeléseket csak most kezdik teljesíteni, a mostani rendeléseket augusztusra ígérik” – részletezte Boér Lehel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.