Felhívás!

Utolérhetjük a Nyugatot!

Utolérhetjük a Nyugatot! Gazdaság

„Az elmúlt évtizedekben Sepsiszentgyörgy a kultúra és sport területén hatalommá vált Romániában, a következő időszak célkitűzése, hogy hatalommá váljon a gazdaság és az oktatás területén is”, vázolta fel a jövőképet a szépmezői ipari parkban szervezett nyílt nap alkalmával Antal Árpád.

 

Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívta a figyelmet, hogy egy újabb ipari forradalom küszöbén állunk, most van lehetőség arra, hogy ne arra szintre kerüljünk, ahol a nyugati országok voltak 5 évvel ezelőtt, hanem rögtön oda, amit ők is megcéloznak. Ehhez szemléletváltásra van szükség, amit a fiatalok fognak megvalósítani, akik ugyanolyan eszközökkel rendelkeznek, mint nyugati társaik, a kulcsszó az innováció. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy több helyen lehet 40 ezer eurónyi vállalkozásindító támogatásra pályázni, emellett Romániában világszinten a negyedik legjobb minőségű az internet-hozzáférés, tehát csak olyan ötletekre van szükség, amelyek versenyképesek a nyugati fiatalok ötleteivel.

A kereskedelmi kamara alelnöke, Debreczeni László arra mutatott rá, hogy egy vállalkozás bele tud nyugodni a viszonylagos jólétbe, de az innovatív termékek nagyot tudnak fordítani a vállalkozáson hatékonyság és jövedelmezőség tekintetében is. Közeledik az idő, amikor Brassóban lesz repülőtér és autópálya, így a szépmezői ipari park jó hely tud lenni azoknak a vállalkozásoknak, amelyek előre gondolkodnak.

Az IT Plus klaszter elnöke, Bihari Béla szerint a cégek versenyképességének kulcsa ma a digitalizáció. Meglátása szerint az informatikai klaszter által tervezett Design Bank lehet a startup vállalkozások bölcsője, amelyet kinőve, majd az ipari parkban telepedhetnek meg. Hozzátette: olyan gazdasági törekvésekben kell gondolkozni, amelyek életképesek és versenyképesek lehetnek a világpiacon is.

Ioan Levitchi, a Központi Fejlesztési Ügynökség szóvivője kiemelte, hogy Sepsiszentgyörgy az informatikai ágazat egyik fejlődési pólusa, illetve a kreatív ipar is kiemelkedően teljesít. Ez egy kisvároshoz képest pezsgő kulturális életnek is köszönhető. Emellett Háromszék a hazai klaszterek bölcsője, innen indult ez a fajta szervezetépítés, jelenleg 15 aktív klaszter van a térségben, amelyeknek több mint 8000 személyt foglalkoztató 451 vállalkozás a tagja, amelyek több mint egymilliárd eurós forgalmat valósítanak meg. Hozzátette, hogy a központi fejlesztési régió intelligens fejlesztési stratégiájában az élelmiszeripar, faipar, autóalkatrész-gyártás, informatika, könnyűipar és bőripar, gyógyszeripar, repülőgépgyártás, kreatív iparágak, turizmus és a fenntartható környezet azok az ágazatok, amelyekben versenyképesek tudunk lenni országos szinten is. A térségben van 17 ipari park – köztük a sepsiszentgyörgyi –, amelyek adminisztratív irodákkal, konferencia-teremmel, termelőcsarnokkal és adókedvezményekkel várják a befektetőket. A marosvásárhelyi ipari park igazgatója, Nagy István szerint Háromszék az a hely, ahonnan multiplikálódtak az inkubátorházak és klaszterek, ezek sikeres projektek, de mellettük szükség van olyan helyekre is ahol gyakorlati termelés zajlik. Ilyen lehet az ipari park, mondta Nagy István, aki szerint e tekintetben a szomszédos Brassó már telített, ezért meggyőződése, hogy a szépmezői ipari parkot is sikerül megtölteni élettel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások