Felhívás!

Várják a beindulását

Jó esély mutatkozik arra, hogy negyven év után egy újabb repülőteret helyezzenek fel az ország térképére, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi ipari parkban tartott előadásában Adrian Vestea.

 

A Brassó megyei tanács elnöke szerint a vidombáki nemzetközi repülőtérről túl régóta beszélnek, és sokan joggal szkeptikusok, hogy azt valaha sikerül-e beüzemelni. A brassói elöljáró szerint a repülőtér ügye most jó irányban halad. Emlékeztetett, hogy Romániában 1968-ban adták át az utolsó légikikötőt, viszont az ország közepén nem épült reptér, ezt a hiányt töltené be a brassói létesítmény. Adrian Vestea szerint van helye a vidombáki repülőtérnek, hiszen az országban folyamatosan emelkedik az utasok száma, míg 1997-ben még csak 2 millió személy utazott repülővel, ez mostanra 16 millió utasra emelkedett. Csupán az elmúlt két évben másfél millióval nőtt az utasok száma.

A hazai repülőterek forgalmát tekintve az otopeni légikikötő vezet évi 11 millió utassal, következik a kolozsvári 1,8 millió, a temesvári 1,1 millió utassal, a marosvásárhelyi reptérről 287 ezer utas szállt fel. A vidombáki légikikötő esetében évi 1 millió utassal számolnak, mondta Adrian Vestea, aki szerint eddig 24 millió eurót költöttek, és az építkezés befejezése érdekében a Brassó megyei tanács 200 millió lejes hitelt vett fel, illetve az építkezés felügyeletével és a reptér beindításával megbíztak egy szakembert, aki korábban a jászvásári repteret vezette. Úgy tervezik, hogy az építkezéssekkel párhuzamosan beszerzik a működéshez szükséges összes engedélyt, hogy amikor elkészül a létesítmény, azonnal legyen ott vámellenőrzés, határrendőrség, a szükséges nemzetbiztonsági hatóságok is. Hozzátette, hogy hamarabb be lehetne fejezni a légikikötőt, ha a kormány és a szállításügyi minisztérium is támogatná a kezdeményezőket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.