Felhívás!

Turcan: Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak

Turcan: Romániában az átlagos órabér harmada az uniós átlagnak Gazdaság

Romániában sokat fejlődtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak – mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor 950 lej (akkori árfolyamon 280 euró) körül volt a havi nettó átlagbér Romániában, míg idén 3400 lejre (690 euró) tehető. Mindazonáltal a romániai átlagos 8 eurós (bruttó) órabér kevesebb mint harmada a 28 eurós európai uniós átlagnak, és az európai uniós 8 százaléknál sokkal nagyobb, csaknem 15 százalékos Romániában a dolgozói szegénység – részletezte Turcan.

Ez azt jelenti, hogy sok román munkavállaló a szegénységgel küzd, nem tud gyermekeinek méltó életkörülményeket teremteni, a szegénység pedig gyakran generációról generációra “újratermelődik”. A miniszter szerint ez az oka annak, hogy olyan sok román elhagyta az országot, a szakképzett munkaerő hiánya pedig hátráltatja a beruházásokat.

A tárcavezető a minimálbér emelését és a foglalkoztatottság javítását, a nyugdíjrendszerben és a közalkalmazotti bérezésben tapasztalható igazságtalanságok kiküszöbölését tűzte ki célul. Rámutatott: Romániában százszoros a különbség a legkisebb (800 lejes) és legnagyobb nyugdíj között, a 65 év felettiek száma (3,8 millió) pedig már jelentősen meghaladja a 14 év alatti (3,2 millió) gyerekekét.

A kormány lehetővé teszi a munkaviszony fenntartását 70 éves korig, új közalkalmazotti bértörvényen dolgozik, a munka törvénykönyv és a nyugdíjrendszer módosítását tervezi, és hadat üzen a munkajogban tapasztalható bürokráciának – ígérte a román munkavállalókhoz intézett május elsejei köszöntőjében a munkaügyi miniszter.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 4., 9:53
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Jo duma de hat az pozitiv hogy 70 eves is melozhat! Inkabb azert van ne keljen nyugdijat fizetni.Amugy o mit tett hogy a fizetes nagyobb legyen ??? A fb posztolgat sir rinyalt kb ennyi.A nep meg huzza az igat