Felhívás!

Törvénymódosítás kell!

Törvénymódosítást követelnek a pénzmosás elleni törvény által a valós kedvezményezettekről való nyilatkozattételre kötelezett erdélyi magyar civil szervezetek.

A képviselőház és szenátus elnökeinek és a parlamenti pártok vezetőinek küldött nyílt levelet a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) 80 civil szervezet támogató aláírásával, és kérik, hogy változtassák meg a pénzmosás elleni 2019/129-es törvényt olyan módon, hogy kikerüljenek a valós kedvezményezettekről szóló nyilatkozattétel kötelezettsége alól a civil szervezetek. Meglátásuk szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály demokratikus alapjogokat sért és egyes cikkelyei „becsületsértőek” a civilekre nézve.

A MACISZESZ rámutat: a törvény nem vonatkozik az összes szervezeti formára, abban csak az alapítvány szerepel és az egyesület, a társaság és a szövetség nem. Javaslatuk szerint nem kellene nyilatkozattételre kötelezni azokat a civil szervezeteket, amelyek költségvetése kevesebb, mint a pénzmosás szempontjából kritikusnak tartott 10 ezer euró. Kifogásolják, hogy civil szervezetek esetében értelmezhetetlen a „valós kedvezményezett” fogalma, hiszen ezek helyi közösségnek kínálnak fel programokat. Sérelmezik, hogy a pénzmosás elleni törvény alkalmazási módszertana nem tisztázza a nyilatkozatok procedúráját és a dokumentum-mintákat, ezért egyes közjegyzők olyan iratokat kérnek, amire nincs szükség. Azt pedig túlzónak tartják, hogy a civil szervezet feloszlatható, ha idén november 1-ig nem nyújtja be a nyilatkozatot. Rámutatnak: a civil szervezetek 25 százaléka az alapítók és tagok személyes hozzájárulásából működik, így közösségellenes, ha formai hiba miatt ezeket feloszlathatják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.