Hirdetés
Hirdetés

Az országos átlag fölött

A turizmus a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese, az év első felében Romániában (is) látványosan csökkent a turisták és a vendégéjszakák száma. A három székelyföldi megyében – Kovászna, Hargita és Maros – viszont az országos átlagnál kevésbé zuhant meg a turizmus, ezen belül is Háromszéken volt a legkisebb csökkenés, derült ki a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter által készített statisztikából.

László Endre, a klaszter elnöke elmondta, a Kovászna, Hargita és Maros megyékből begyűjtött adatokat összevetve az év első hat hónapjáról szóló országos statisztikával kiderült, tavaly mindhárom székelyföldi megyében növekedett az érkezések és az itt töltött vendégéjszakák száma, ám a koronavírus-járvány miatt nagyon csökkent a térség turizmusának teljesítménye. Hozzátette: biztató, hogy a székelyföldi turizmus tavalyi növekedése nagyobb volt, mint az országos átlag, és idei csökkenése pedig ennél kisebb. Az első félévben Romániában 70,44 százalékkal csökkent a turistaérkezések száma a tavalyi év hasonló időszakához képest, az országban töltött vendégéjszakák aránya pedig 62,48 százalékot zuhant. Ezzel szemben a három székelyföldi megyében az érkezések száma 65,27 százalékkal, a vendégéjszakák tekintetében pedig 66,67 százalékos a visszaesés, a tavalyi első félévi 11,61 százalékos növekedéshez képest.

Hirdetés
Hirdetés

László rámutatott, Háromszéken volt a legkisebb mértékű a visszaesés, hiszen az érkezések száma 55,64 százalékkal csökkent, miután tavaly 17,53 százalékkal nőtt. A vendégéjszakák száma idén 66,54 százalékkal esett vissza a tavalyi 13,33 százalékos növekedést követően. A szakember szerint az utazásszervezők jelenleg hétvégi kirándulásokat szerveznek, gyógykezeléseket ajánlanak, és abban bíznak, sikerül kiharcolniuk a wellnessközpontok belső medencéinek újranyitását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük