Röviden

Kifagyott termények

Kovászna megyében 130 hektár répa károsult az áprilisi fagyok miatt, a legtöbb veszteséget a Kovászna és Réty térségbeli répa- és repceföldekről jelentették. A ribizli-ültetvények is mintegy 50 százalékban károsultak, illetve a kiskertek gyümölcsfáit is megviselte a fagy. Könczei Csaba szerint egyelőre nem tudni, lesz-e állami kárpótlás, viszont azért fontos a kárfelmérési jegyzőkönyv elkészítése, mert nem veszíti el a csatolt támogatásokat az a gazda, akinek terméshozam-kötelezettsége is van.

 

Támogatás méhészeknek

Legtöbb 15 ezer eurós beruházási támogatásra pályázhatnak a méhészek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügynökség (AFIR) idei pályázati kiírásában csökkentette a kis farmok minimális értékét. Korábban csak a 150 méhcsaláddal rendelkező méhészek pályázhattak, idén már 75-tel is lehet próbálkozni. A kisméretű farmok fejlesztésére kiírt pályázat összértéke 100 millió euró, ebből 21 milliót a hegyvidéki övezeten gazdálkodóknak szánnak. A pályázatokat idén július 31-én fogadják az AFIR székhelyén.

 

Farmalapú támogatás?

A 2020 utáni EU-s költségvetési ciklusban a jelenlegi területalapú mezőgazdasági támogatás helyett farmalapú rendszer bevezetését szorgalmazza Phil Hogan. Az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa ugyanakkor évi legtöbb 150 ezer euróban szabályozná a nagy farmok támogatását, az így megspórolt összegeket a kisgazdaságok között osztanák szét. Achim Irimescu volt mezőgazdasági miniszter szerint Románia a jelenleg alkalmazott területalapú, hektárban kifejezett támogatás megőrzését szeretné elérni, mivel a hazai mezőgazdasági parcellák széttagoltsága miatt ez a rendszer előnyösebb a gazdák számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.