Módosítják a törvényt

Megoldhatja az állattenyésztők munkaerőgondját egy hamarosan érvénybe lépő törvénymódosítás, amely megkétszerezi a napszámosok foglalkoztatásának 90 napos határidejét.

Az uniós támogatásoknak köszönhetően Székelyföldön is nő az állatállomány, sok farmot már nem tud kiszolgálni a család, szükség van a külső munkaerőre. A napszámosok foglalkoztatására vonatkozó törvény eddig 90 napos alkalmazást engedett, de az RMDSZ javaslatára a képviselőház döntő házként elfogadta azt a módosítást, hogy az állattenyésztésben 180 napra növeljék meg a napszámosok foglalkoztatásának időtartamát.

Lapunk érdeklődésére Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség igazgatója leszögezte: az állattenyésztőkre vonatkozó törvénymódosítás akkor lép érvénybe, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Hozzátette, Háromszéken az elmúlt hónapban 391 munkaadó 755 napszámost foglalkoztatott, akik összesen 5700 munkanapot dolgoztak. Tapasztalatok szerint a napszámosok jelentős részét a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben alkalmazzák, az utóbbi ágazatban szinte folyamatosan.

Az állattenyésztésben dolgozókat azért nem lehet munkakönyvvel alkalmazni, mert gyakorta felmondanak. Ha viszont napszámosként foglalkoztatják, akkor az illető megtarthatja szociális segélyét, a farmon is van, aki dolgozzon, és az államnak is van adóbevétele. A módosítás újdonsága, hogy az alkalmazónak hetente egyszer kell a polgármesteri hivatalban láttamoztatnia a munkavállalói dokumentumokat, és a napszámost nem naponta, hanem hetente vagy havonta tudja kifizetni. Törvény szerint egy napszámosnak óránként 2 lejtől 10 lejig terjedő fizetés adható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.