Tiszteletadásra intik az RMDSZ-t

Tiszteletadásra intik az RMDSZ-t Románia

Az RMDSZ tartsa tiszteletben a románok történelmét – mondta Florin Roman liberális képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakciójának alelnöke. Florin Roman ezzel Markó Béla volt szövetségi elnöknek arra a szombati RMDSZ-kongresszuson elhangzott retorikai kérdésére reagált, hogy a magyaroknak mit kellene ünnepelniük a gyulafehérvári népgyűlés közelgő centenáriumán.

 

Az Agerpreshez eljuttatott tegnapi közleményben Florin Roman liberális képviselő azt írja: „Kérjük, hogy az RMDSZ tartsa tiszteletben a románok történelmét. A románok történelme nem lehet semmiféle politikai árucsere tárgya, és ezen ország minden állampolgárának tiszteletben kell tartania, etnikumtól függetlenül. Nemrég hallottam az RMDSZ egyik jeles vezetőjét, Markó Béla urat feltenni azt a retorikai kérdést egy pártösszejövetelen, hogy mit kellene ünnepelniük a romániai magyaroknak 2018-ban, száz évvel a nagy egyesülés után. A romániai magyarok román állampolgárok, ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint mi, és úgy véljük, hogy a nagy egyesülés centenáriuma ezen ország minden állampolgára számára ünnepi alkalom” – írja a PNL képviselője.

Florin Roman hozzáteszi: az 1918-as történelmi eseményért sokan az életüket adták, és 1918. december elsején Gyulafehérváron „románok és magyarok is összeölelkeztek”. „Nem kötelezhetjük az RMDSZ-t arra, hogy velünk együtt örüljenek a nagy egyesülés centenáriumán, de azt viszont kérhetjük, hogy tartsák tiszteletben a történelmünket” – mondta a képviselő.

Az RMDSZ Zilahon tartott kongresszusán Markó Béla volt szövetségi elnök felvette: nem érti, miért várják el egyesek, hogy a magyarok örüljenek az elmúlt száz esztendőnek. „Baj van a magyarok ünneplési lelkesedésével” – tette hozzá ironikusan. Markó felsorolta, hogy a romániai magyarok máig sem kapták meg a Gyulafehérváron megígért jogokat, hogy 1959-ben megszűnt a Bolyai Egyetem, Ceauşescu rezsimje alatt súlyosan korlátozták a magyarok anyanyelvi jogait, és – habár 1989 után sokat változott a helyzet – mai napig sem tartják tiszteletben az anyanyelvi oktatást biztosító törvényt, példa erre a marosvásárhelyi orvosi egyetem helyzete. „Egyvalamit azért mégis ünnepelhetünk, hogy száz esztendő múltán is itt vagyunk, nem lehetett minket sem kiüldözni, sem beolvasztani, túléltük a fasizmust, túléltük a kommunizmust, és volt erőnk 1989 után mindent újrakezdeni” – mondta a kongresszuson Markó Béla.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 17., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Florinel gászpogyin, tévedés, a magyarok nem rendelkeznek minden olyan joggal, mint a románok. Ez az egyetlen jog, ami miatt kötekedhettek a végtelenségig: nem vagyunk az alkotmányotokba belefoglalva. Így akkor totojáztok velünk, amikor szorul a valamelyik hazugságotok. Ezt La Bello MARQU még nem kérte tőletek számon, mert van neki is meg nem támadási szerződése, ha az asztal mellé ültetitek valaha. Hát csak koldulászik, hátha nem vágtok vissza, a többi nácik ellenébe.

 • User
  Dátum: 2017. május 18., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jajj, ne feljetek, tiszteletben tartjak ezek, csak egy barsonyszeket kell meglengetni elottuk. Amugy az ilyen korohanasok ugyis csak nepbutitonak vannak szanva, az se veszi komolyan, aki mondja