Felhívás!

Röviden

Támogatnák a rászorulókat?

Az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán szerint az Európai Bizottság elfogadhatónak tartja, hogy a villanyáram liberalizálása után támogatást kaphassanak a rászoruló fogyasztók. Ez azért fontos, mert mielőtt bevezették volna a szabadpiaci árakat, több millió hazai fogyasztó az államilag szabályozott árak révén részesült védelemben, ami most megszűnt. Egy parlamentben lévő kormánytervezet szerint egyszer azonosítani kell azokat, akiknek a bevételeik, életkörülményeik vagy energiafogyasztásuk alapján szükségük van a támogatásra, majd pénzforrást kell találni a költségvetésben a támogatásokra. Ez nagy kihívás, mivel erre szeptemberig, vagyis a magasabb téli villany- és gázszámlák kiállításáig kell megoldást találni, mondta a szakember. 

Beruházáspárti költségvetés

Az idei állami költségvetés kiegyensúlyozott, a beruházásokra és középtávú reformokra koncentrál, tehát fenntartható, állapította meg Miklós Zoltán. A háromszéki RMDSZ-es képviselő, a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja rámutatott, Romániának hatalmas államapparátusa van magas fizetésekkel. Miklós Zoltán szerint csak a speciális nyugdíjak évente 2 milliárd euróba kerülnek, amiből évente 200 kilométer autópályát, vagy 400 kilométer gyorsforgalmi utat, terelőutakat lehetne építeni! A háromszéki politikus szerint előrelépés, hogy az idei költségvetésben nagy összeget, 62 milliárd lejt irányoztak elő közberuházásokra, tehát a büdzsé a fejlesztésekre összpontosít. 

Mélyrepülésben a turizmus

Idén januárban közel 44 százalékkal, 884.300-ra csökkent Romániában a vendégéjszakák száma 2020 januárjához képest, derült ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Eszerint januárban a hazai turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 35,4 százalékkal, 839.900-ra csökkent, míg a külföldi vendégek által Romániában eltöltött vendégéjszakák 83,9 százalékkal alig 44.400-re csökkentek az elmúlt év hasonló időszakához képest. Januárban összesen 480.900 turista foglalt szálláshelyet, ami 39,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Közülük 461.700-an belföldi vendégek voltak és csupán 19.200 külföldi turista érkezett a járványhelyzet és utazási szigorítások miatt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.