Felhívás!

Gyorsítanák a gáz- és villanybekötéseket

A gáz- és villanybevezetés ingyenessé tétele után országszerte látványosan megnőtt az igénylés ezek iránt. Az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) újabb módosítást tervez, ami által egyrészt visszatérítenék a valamiért mégis befizetett bekötési összegeket, másrészt lehetőséget adnának a bekötések felgyorsítására – számolt be Nagy-Bege Zoltán.

Az ANRE alelnöke emlékeztetett, hogy tavaly július óta a gázelosztók kötelesek ingyen csatlakoztatni a hálózatra a lakossági fogyasztókat, tavaly decembertől ugyanez érvényes a villamosenergia-bekötésre is. A jelenleg közvitán lévő új szabályzat azt a helyzetet rendezné, hogy ha valaki a törvény megjelenése után nyújtotta be a csatlakozási kérését, és valamiért mégis kifizettették vele a csatlakozás költségét, akkor azt vissza kell kapnia. Nagy-Bege Zoltán szerint, mivel a bekötések ingyenessé tétele után megugrott az igénylések száma, a kisebb szolgáltatók nem tudják megfelelő ütemben finanszírozni ezeket.

A szabályzat-módosítás révén lehetőséget teremtenek arra, hogy a fogyasztó előre megfinanszírozza a gáz- vagy villanyhálózatra való csatlakozást, és utólag visszakapja a pénzét. Fontos viszont, hogy a csatlakozási engedélyben a szolgáltatónak fel kell tüntetnie a bekötés költségét, amit megtérítenek számára, ám ha a leszerződött alvállalkozó drágábban végzi el a munkát, akkor a különbözetet a kedvezményezett kell állja. Az új szabályzatokat jövő szerdán tárgyalja az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság, és jó esetben már márciusban megjelenik a Hivatalos közlönyben, így tisztázódnak a gáz- és villanybekötésekkel kapcsolatos különböző értelmezések is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.