Felhívás!

Röviden

Tartsuk helyben a pénzt!

A mikrovállalkozások is felajánlhatják adójuk 20%-át olyan civil szervezeteknek, amelyek szociális tevékenységet folytatnak, hívta fel a figyelmet a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A közösségi programokat lebonyolító civil szervezet rámutat: ha egy mikrovállalkozás például 1000 lejjel szponzorál valamilyen szociális tevékenységet, de az éves alapja csak 200 lej, akkor a következő 6 évben csökkentheti adóját a megmaradt 800 lejjel.

 

Autópálya-építést sürgetnek

Egy többpárti kezdeményezés törvénybe foglalná a Marosvásárhely–Jászvásár közötti, Székelyföldön is áthaladó A8-as jelzésű autópálya megépítésének kötelezettségét. Benedek Zakariás, az RMDSZ szakpolitikusa szerint azért van szükség erre, mert a Cioloș-kormány mindössze 2023–2030-ra tűzte ki célul ennek a pályaszakasznak az építését. Ha a törvénytervezetet megszavazza a képviselőház, akkor a közlekedési minisztériumnak kötelessége a hatályba lépést követő 30 napon belül elindítani az autópálya megépítéséhez szükséges dokumentáció beszerzési folyamatát. A kormány viszont mást tervez, inkább a Háromszéken is áthaladó Brassó–Bákó-autópályát építenék meg, mert az olcsóbb és egyszerűbb lenne kivitelezni, és európai uniós forrásokat is le lehetne hívni.

 

Béremelés a postán

November 1-jétől 15 százalékkal nő a Román Posta alkalmazottainak bére – írja saját Facebook-oldalán Bogdan Cojocaru. A távközlési miniszter szerint ez a postai alkalmazottak legnagyobb bérkiigazítása az utolsó tíz esztendőben, amelyet az októberi költségvetés-kiegészítés tett lehetővé. „13.261 alkalmazott bére átlagosan 337 lejjel nő, ami 15%-os béremelést jelent. (…) Ilyenre nem volt példa az elmúlt tíz esztendőben” – nyilatkozta a miniszter. A tárcavezető szerint a béremelések hozzájárulnak az alkalmazottak megtartásához, és ahhoz is, hogy új emberek kérjék felvételüket a postához. A vállalat több mint 24 ezer alkalmazottal dolgozik. A Román Posta 75 százalékban az állam, 25 százalékban a Tulajdonalap (FP) birtokában van. A Román Posta a működő postahivatalok 80 százalékát birtokolja, és szolgáltatásai 19 millió állampolgár számára elérhetők.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.