Hirdetés
Hirdetés

Romániának van a legtöbb külföldön dolgozó állampolgára az EU-ban

Romániának van a legtöbb külföldön dolgozó állampolgára az EU-ban Gazdaság

Továbbra is Románia küld a legtöbb aktív személyt az Európai Unió országaiba, ezek száma 2018-ban 7%-kal nőtt 2017-hez képest – derül ki az Európai Bizottságnak (EB) a munkavállalók mobilitásáról szóló, csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

Hirdetés
Hirdetés

A más uniós tagállamban tartózkodók második legnépesebb csoportja a lengyeleké – bár számuk 6 százalékkal csökkent 2017-hez viszonyítva -, aztán az olaszok, a portugálok és a bolgárok következnek a sorban. A közelmúltban valamely másik EU-tagállamba költözött aktív személyek nagyjából fele román, lengyel, olasz és portugál, számuk összesen mintegy 6,1 millióra tehető.

Az EU-n belüli munkaerő-mobilitásról szóló éves jelentés szerint 2018-ban 17,6 millió olyan személyt tartottak számon, akik nem sokkal korábban költöztek egy másik EU-tagállamba, közülük 12,9 millió aktív korú (20-64 éves) volt.

A közelmúltban egy másik EU-tagállamba költözött munkaképes korú uniós állampolgárok száma 3,4%-kal nőtt 2018-ban 2017-hez képest, ami lassúbb növekedés a korábban regisztráltnál. Ez azt jelenti, hogy az EU teljes népességének 4,2%-a fogadó tagállamban él.

Az első öt ország, amely lakosságához viszonyítva a legtöbb aktív korú személyt küldte más államokba, Litvánia, Románia, Horvátország, Lettország és Észtország volt. A 2018-ban egy másik tagállam területére költöző lakók körülbelül fele Németországot vagy az Egyesült Királyságot, egy másik negyede pedig Spanyolországot, Olaszországot vagy Franciaországot választotta célországként.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük