Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia lakosságának közel 5 százalékát sújtja az éhezés valamely formája

Románia lakosságának közel 5 százalékát sújtja az éhezés valamely formája Gazdaság

Az utóbbi 20 évben 8,3%-ról 5%-ra csökkent az éhezők aránya Romániában – derül ki az INACO – Kezdeményezés a versenyképességért nevű civil szervezet jelentéséből, amely szerint a jelenlegi iramban még három évtizedre lesz szükség az éhezés teljes felszámolásához.

Hirdetés
Hirdetés

Az INACO a Concern Worldwide és a Welthungerhilfe által publikált Global Hunger Index jelentést veszi alapul, amely szerint Románia lakosságának valamivel kevesebb mint 5%-át sújtja az éhezés, míg húsz évvel ezelőtt ez az arány még 8,3% volt. Ez azt jelenti, hogy lényeges lépéseket tett az ország, de lassan halad ezen a téren, és ebben az iramban nem fogja tudni teljesíteni azt a célkitűzést, hogy 2030-ra teljesen felszámolja az éhezést – figyelmeztet a szervezet.

Az éhezés valamely formája (akut vagy krónikus éhezés, alultápláltság vagy hiányos energiabevitel) Románia lakosságának közel 5 százalékát sújtja, és betegségekre való hajlamot, nem megfelelő fizikai és kognitív fejlődést von maga után, sőt – főleg 5 év alatti gyerekeknél – akár halált is okozhat.

A jelenség teljes visszaszorításához a jelenlegi ritmusban még három évtizedre lesz szüksége Romániának – derül ki a dokumentumból.

Az INACO szerint az európai élelmiszerbiztonság szempontjából rendkívül fontos a mezőgazdaságba való felelősségteljes befektetés. Románia mezőgazdasági területei 13 millió hektáron terülnek el, ez a hatodik helyre sorolja az Európai Unióban. Románia mezőgazdasági területeinek 60%-a szántóföld, ennek kétharmadán gabonát termesztenek, így országunkat világszinten az első tíz legnagyobb gabonaexportőr közé sorolják.

Ennek dacára – az emberi fejlődést vizsgáló globális jelentés 2019-es adatai szerint – a 189 megvizsgált ország közül Románia az 52. helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokkal szerényebb mezőgazdasági potenciállal rendelkező országokkal került egy sorba.

Az INACO szerint a román társadalomnak a minőségi gazdasági növekedésre kellene törekednie, amely az emberi, társadalmi és környezeti dimenziót tartja szem előtt. A gazdasági fejlődésnek tehát az emberek életminőség-javulásában kell megnyilvánulnia, ennek pedig első lépése az élelmiszerigény kielégítése – szögezi le a jelentés.

Az éhezés jelenségét a “rendkívül aggasztó” kategóriába sorolják a Közép-afrikai Köztársaságban, “riasztó” Jemenben, Csádban, Madagaszkáron, Zambiában, “súlyos” Indiában, Pakisztánban és az afrikai kontinens felében. Gazdasági-társadalmi jelenségként egyáltalán nincs jelen Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Európai Unió legnagyobb részében. Románia, Bulgária, Szlovákia és Horvátország viszont kivételt képez.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.