Felhívás!

Orban: a PNL sürgetné a Cîţu-kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazást

Orban: a PNL sürgetné a Cîţu-kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazást Románia

A miniszterjelöltek minél előbbi szakbizottsági meghallgatását fogják szorgalmazni a liberálisok a parlament két házvezetőségénél, hogy a Florin Cîţu-kormány beiktatásáról döntő szavazásra esetleg már egy hét múlva sor kerülhessen, jelentette ki vasárnap este Ludovic Orban ügyvivő kormányfő.

A B1 TV műsorában az új kormány beiktatási eljárásáról kérdezték Orbant.

“Az alkotmányos előírásoknak megfelelően Florin Cîţu kijelült kormányfő pénteken benyújtotta a kormánynévsort és a kormányprogramot. (…) Véleményem szerint kedden és szerdán lezajlódhatnak a meghallgatások, csütörtökön pedig, vagy legkésőbb jövő hétfőn meg lehet tartani a szavazást a plénumban” – válaszolta Orban.

Arra a kérdésre, hogy mit fog tenni a Nemzeti Liberális Párt (PNL), ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) ismét bojkottálni fogja a plénumülést, Orban azt válaszolta, meggyőződése, a szociáldemokraták nem használhatják ezt a taktikát “míg a világ”.

“Nekünk is megvan rá a lehetőségünk, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktust jelentsünk, ha ők nem tesznek eleget a házszabályzatban leszögezett kötelezettségeiknek. De kérdem, érdemes-e alkotmányos természetű jogi konfliktus panaszával fordulni ehhez az alkotmánybírósághoz?!” – fűzte hozzá az ügyvivő kormányfő.

FRISSÍTÉS: Kedd és csütörtök között zajlanak a meghallgatások

Kedden, szerdán és csütörtökön zajlik majd a parlamenti szakbizottságokban a Cîţu-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatása, a kabinet beiktatásáról szóló szavazás időpontjáról pedig a meghallgatások után határoznak – döntötte el hétfőn a két ház házbizottsága.

A szenátus alelnöke, Titus Corlăţean szerint a két ház házbizottságának a hétfői ülésen jelen levő tagjai egyöntetűen jóváhagyták a meghallgatások ütemtervét. A szociáldemokrata párti szenátor azt mondta, a testület jövő hét elején ismét összeül, hogy kijelölje a beiktatásról döntő parlamenti ülés időpontját. A PSD szintén jövő hét elején dönti el, hogy törvényhozói részt vesznek-e majd a kormányiktatásról szóló szavazáson – tette hozzá Corlăţean.

Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök pénteken nyújtotta be a parlamentbe miniszterjelöltjei névsorát és a kormányprogramot.

Az egyetlen módosítás az Orban-kormány összetételéhez képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu helyett.

A parlamenti szabályzat szerint a házbizottságoknak ki kell jelölniük a két ház együttes ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kormány beiktatásáról. Erre a kormánynévsor benyújtásától számított 15 napon belül kell sort keríteni. Ezt megelőzően valamennyi miniszterjelöltet meghallgatják az összevont szakbizottságokban. A kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatására van szükség.

FRISSÍTÉS 2: Orban: Premier, hogy csak a miniszterjelöltek meghallgatásának időpontját szögezték le

Premiernek számít a házbizottságok azon döntése, hogy csupán a miniszterjelöltek meghallgatásának időspontját szögezték le, a kormány beiktatását eldöntő parlamenti szavazás időpontját pedig nem, jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfő este.

“Eddig minden kormánybeiktatási eljárás ütemterve már az elején tartalmazta mind a miniszterjelöltek meghallgatásának időpontját, mind a beiktatást eldöntő szavazás időpontját. Most azonban a házbizottságok szociáldemokrata többsége megtagadta, hogy kitűzze a beiktató szavazás időpontját. Ez ez újabb módszer egy alkotmányos, az együttes házszabályzatban is leszögezett eljárás bojkottálására” – nyilatkozta Ludovic Orban a Realitatea Plus műsorában.

A PNL-elnök hozzátette, hogy a Szociáldemokrata Pártot (PSD) már nem érdekli semmi, “sem az alkotmány, sem a törvények, sem a jóérzés, sem az intézmények normális működése”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.