Felhívás!

Pénzutalást könnyítenék

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az elmúlt hét végén azt nyilatkozta, olyan megoldásokat keresnek, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárok egyszerűbben, könnyebben küldhessenek haza pénzt.

Az elképzelés az, hogy a CEC Bank képviseleteket nyitna azokban az államokban, övezetekben, városokban, ahol jelentős számban élnek román állampolgárok, és már közösségi telepeket alkotnak. Az említett bank vállalná, hogy az átutalt, illetve Romániába küldött pénzösszegekre nem számolna jutalékot (comision). A külföldről Romániába küldött pénzösszegekre a CEC Banknak utólag az állam fizetné a jutalékot, lévén, hogy állami pénzintézményről van szó. Hasonló tárgyalások folynak a Román Postával is, hogy a külföldön élő, dolgozó román állampolgárok csomagküldeményei jutalékmentesek legyenek.

Elemzők szerint a román diaszpóra segítését célzó intézkedések egyfelől biztonságosabbá, másfelől átláthatóbbá tennék a külföldről átutalt pénzküldeményeket. Hasonló kedvezmények hiányában az érintettek körülményes, kockázatos megoldásokat használnak, például ismerősökkel, autóbuszvezetőkkel stb. küldik haza a pénzt, hogy a banki jutalékot megspórolják.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.