Rollerszabályon gondolkoznak

A közlekedésrendészetnél felmerült az a kérdés, hogy miként lehetne szabályozni az elektromos rollerek utcai használatát.

A romániai városokban is teret hódít ez a “fél gyalogos” közlekedési eszköz, nem ritka már a székelyföldi városok utcáin sem. Az illetékes hatóságok gondban vannak, mert a sok a panasz nyomán elvégzett elemzések azt mutatják, az utcai rollerezést nehéz beilleszteni a közlekedési rendszabályok közé. A műszaki leírás (motorteljesítmény, elérhető sebesség stb.) a robogóhoz sorolná az elektromos rollert, és ez esetben a közúti jármű lenne, a járdákon, köztereken nem szabadna használni. Igen ám, de az Európai Unió egész területén érvényes szabályok alapján közforgalmi engedélyt nem lehet kibocsátani olyan mechanikus meghajtású járműre, közlekedési eszközre, amelynek nincs ülőhelye. Az elektromos rollerek zöménél nincs ülőhely, noha előfordul ülőkés két- vagy háromkerekű típus is.

A rendőrség tiltja azt, hogy valaki az elektromos rollert közutakon hosszabb távon használja, de a járdákon, köztereken történő száguldásra nemigen figyelnek, noha ott is fennállhat balesetveszély, a rolleres gyalogosokkal – gyermekekkel, felnőttekkel, idősekkel – ütközhet. A hatóságoknál jegyzett panaszok zöme azt kéri, a járdán esetleg csak a kerékpárosoknak kijelölt sávokon lehessen használni a villamos rollert. Az a gond viszont, hogy a kerékpársávok nem minden városban folyamatosak, nem is egységesek. Vannak városok, ahol a kerékpárosok számára úttesten és járdán is vannak kijelölt sávok.

Más országokban is élénk vitatéma, szeptembertől például Franciaországban 135 eurós pénzbírság a büntetése annak, aki forgalmas városi utcák járdáin elektromos rollerrel közlekedik. (bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.