Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: célom, hogy öt éven belül az egy főre eső GDP meghaladja az európai átlagot Romániában

Orban: célom, hogy öt éven belül az egy főre eső GDP meghaladja az európai átlagot Romániában Gazdaság

A kormány célkitűzése az, hogy a következő két évben elindítsa az ország gazdasági fejlődéséhez szükséges projektek többségét, jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem rejtegetem azt sem, hogy az én célkitűzésem az, hogy legtöbb öt éven belül Romániában az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) meghaladja az európai átlagot, és természetesen a jövedelem is” – fejtette ki a kormányfő a kis- és középvállalkozók országos tanácsa által szervezett, a gazdaság újraindításához szükséges intézkedések témájában zajló videókonferencián.

Hozzátette, a jövedelem növekedésének alapján nem a fogyasztás „mesterséges” növekedése fog állni, hanem „nagyon szilárd oszlopok’. Szerinte az előbbi politika – a beruházások hanyagolása, a belföldi vállalkozások ösztönzésére törekvő intézkedések hiánya, a befektetőkkel szemben tanúsított nem megfelelő bánásmód – súlyos gazdasági egyenlőtlenségeket idézett elő és jelentősen csökkentette Románia gazdasági fejlődésének a potenciálját.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormány jelenleg a gazdaság újraindítását célzó projekten dolgozik, amelynek egyik fontos tartópillérét a közberuházások támogatása jelenti, függetlenül attól, hogy szállítási infrastruktúráról, energetikai iparról, egészségügyről vagy távközlésről van szó.

A – közúti és vasúti – szállítási infrastruktúra terén megközelítőleg 40 milliárd eurós beruházásokat terveznek, mondta Orban, rámutatva, hogy az utóbbit Európában prioritásként kezelik, tekintve, hogy nem szennyez, biztonságos, és nem utolsósorban kényelmes utazási mód. Emiatt masszív közberuházásokat fognak eszközölni az eddig elhanyagolt vasúti infrastruktúra területén.

A légi közlekedés és a folyami – pontosabban a Dunán való – közlekedés infrastruktúráját szintén fejleszteni akarja a kormány, de korszerűsíteni szándékozik befektetésekkel a konstancai kikötőt is, amely Európa egyik kapuja lehet a tengeri közlekedésben – sorolta még Orban.

Rámutatott még, hogy az energetika terén nagy gondokkal küzd az ország, és ez az utóbbi hat-hét évben hozott katasztrofális döntéseknek köszönhető. Ezek következtében Románia energia-exportőrből importőr lett, a romániai vállalatok versenyképességét pedig tönkretették a nagyon magas energiaárak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások