Felhívás!

Meglátni a rosszban a jót

Meglátni a rosszban a jót Gazdaság

A koronavírus-világjárvány bebizonyította, hogy elsősorban magunkra és a helyi közösségre számíthatunk. Az elmúlt hónapok tapasztalata az, hogy a helyi vállalkozók összefogására, a helyi piac fokozottabb kiszolgálására van szükség – véli Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, az a vállalkozás, amely Kínából szerezte be az alapanyagot, rá kell döbbenjen, hogy nem tud dolgozni, ha nem talál közelebbi beszállítót. Ugyanígy jártak azok is, akik külföldön értékesítették termékeiket. A járvány tapasztalatai alapján a gazdasági fellendülést a helyi közösségre kellene alapozni, véli Édler, aki rámutatott: a kormány hetente ígéri, hogy valamilyen mentőcsomaggal újraindítja a gazdaságot, ám eddig a gyakorlatban csak a kényszerszabadság intézménye működött.

Hasonlóan vélekedik Szabó Árpád közgazdász, egyetemi oktató is, aki kifejtette: a koronavírus-járvány miatt megszakadtak az ellátási láncok. Emiatt sokan fontolóra veszik, hogy az alapanyagot minél közelebbről szerezzék be, ami újabb vállalkozások megjelenésére nyújt lehetőséget. Ugyanakkor egyre több emberben tudatosul, hogy ha helyit vásárol, a helyi gazdaság fellendülését segíti. A közgazdász a helyi termékmozgalom hátulütőjére is felhívta a figyelmet, mondva, néhány termelő visszaél a vásárlók bizalmával, és a helyi termék címke alatt drágábban adja a silány minőséget.

 

Népszerűsíteni a helyit!

Édler szerint a helyi vállalkozók le kell döntsék a saját maguk által állított korlátokat, és helyben akár a multinacionális cégekkel is felvehetik a versenyt. Ehhez egyrészt fejleszteni kell a kínálatot és a minőséget, másrészt reklámozni kell magukat. „Sokatmondó, hogy Kovászna megyében van ötezer vállalkozás és ugyanennyi egyéni vállalkozó, ugyanakkor csak néhány tucat cég népszerűsíti termékeit és szolgáltatásait a helyi sajtóban!”. Szabó Árpád közgazdász szerint a helyi vállalkozóknak össze kellene fogniuk, és reklámszakemberekkel népszerűsítő kampányokat kellene kidolgozniuk, majd azokat életbe ültetniük.

 

Kiaknázatlan gazdasági potenciál

Édler András arra is rámutatott, hogy Háromszék gazdasági potenciálját nem kell most kitalálni, hiszen azt már az elmúlt években beazonosították. Ezek a mezőgazdaság, a turizmus és az informatikai ágazat, amelyeket tovább kell fejleszteni. Úgy véli, felértékelődhet a háromszéki mezőgazdaság, hiszen helyben elő lehet állítani az alapélelmiszereket. A feladat minél több családnak megteremteni a lehetőséget, hogy mezőgazdaságból éljen meg. Ehhez azonban ki kell alakuljon a mezőgazdaságot kiszolgáló feldolgozóipar is.

Másrészt, bár a járvány miatt átmenetileg leállt a turizmus, az alkalomadtán teljes kapacitással újraindul. Háromszéken előny, hogy a turizmusban főként kis családi vállalkozások alakultak, és jelenleg a turisták éppen a kis kapacitású, családias és biztonságos szálláshelyeket keresik. Az informatikai ágazatnak pedig lehetősége van részt venni a vállalkozások és intézmények digitalizációjában. Édler szerint a háromszéki építőipar átvészeli a válságot, ám itt is több helyi vállalkozásra, és az ezeket kiszolgáló barkácsáruházakra van szükség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.