Felhívás!

Elavult energiatermelés

Romániában magasba kúszott a villanyáram tőzsdei ára, az ország villamosenergia-importra szorult, hívja fel a figyelmet a hazai sajtó, miután a Transelectrica és OPCOM adatait elemezve az Agerpres hírügynökség közzétette, hogy vasárnap a villanyáramnak Romániában volt a térség legmagasabb tőzsdei ára.

A közlés szerint Romániában a tőzsdén 32,25 euró volt egy megawattóra villamos energia, miközben ez a szomszédos Magyarországon 27,90, Csehországban és Szlovákiában pedig 26,96 euróba került. Ugyanakkor az ország vasárnap több mint 1000 megawatt villanyáramot vásárolt külföldről, mert a fogyasztása elérte az 5700 megawattot, miközben a hazai termelés 4700 megawatt körül volt. A témában megszólaló Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint ez csupán pillanatnyi helyzetkép, így riogatásnak tartja, hogy a román sajtó megkongatta a vészharangokat. Rámutatott, a villamos energia tőzsdei helyzete óráról órára változik, és mindez nem érinti a fogyasztókat. Megjegyezte, ha elkezd fújni a szél, beindulnak a hazai szélerőművek, és akkor Románia már Magyarország felé exportálja a villamos energiát.

Ugyanakkor valós problémának tartja azt, hogy elavultak és szennyezőek az ország energiatermelő egységei. Emiatt az elmúlt években folyamatosan csökkent a Románia által exportált energiamennyiség, tavalyra az ország már nettó energia-importőrré vált, azaz több villanyáramot hozott be, mint amennyit kivitt. Az energiaár-szabályzó hatóság alelnöke szerint a következő években beruházásokra kerül sor, amelyek már megnyugtató mennyiségű termelést eredményeznek. A romániai villanyáram-termelés 26%-a vízi, 20%-a szén-, 20%-a szél- és 14%-a atom-, 10%-a hidrokarbonátos, 7%-a fotovoltaikus, míg 0,7 százaléka biomassza alapú erőművekből származik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.