Felhívás!

Röviden

Rekordösszeg a költségvetésből

Az Európa Tanács (ET) többnapos vita után fogadta el a 2021–2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését, továbbá a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagot. Összesen 750 milliárd euró sorsáról döntöttek, amiből Románia közel 80 milliárd eurót kaphat a következő 7 évben. Klaus Iohannis államfő tegnap reggel azt nyilatkozta: infrastruktúra-újjáépítésre, kórházak és iskolák létesítésére, a közszolgáltatások modernizálására és a gazdaság újraindítására használják a pénzt. A koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást segítő pénzügyi eszköz keretösszegét 560 milliárdról 672,5 milliárd euróra emelte az ET, de eközben a vidékfejlesztésre eredetileg szánt 15 milliárd eurót a felére, az egészségügyre szánt keretet pedig nullára csökkentette, ugyanakkor megvágták a kutatási és innovációs, valamint a digitális átállást segítő programokra szánt összegeket is.

Pályázhatnak a fiatal gazdák!

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) elindította a fiatalok vidéken történő megtelepedésének támogatását (6.1-es intézkedést), melyen a teljes pályázható összeg 43 millió euró. A fiatal gazdák 23 millió euróra pályázhatnak, a külföldön mezőgazdaságban dolgozó vagy kint tanuló és hazatelepedni vágyó fiataloknak 20 millió euró áll rendelkezésre. 40–50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a 41. életévüket be nem töltött gazdák, akik rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel és vállalkozásuk kevesebb, mint 2 éve van bejegyezve. Pályázni október 15-ig lehet online, a www.afir.info honlapon.

Szabálytalankodó munkaadók

A munkafelügyelőség által ellenőrzött cégek feléről kiderült, hogy nem tartják be a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket, ezért megbüntették őket. A közlemény szerint július 13–17. között országos szinten 1602 cégnél ellenőrizték a járványügyi óvintézkedések betartását. Ezek a vállalkozások összesen 37.754 alkalmazottnak adnak munkát. A megvizsgált vállalkozások közül 832-t összesen 311 ezer lejre büntettek. A belügyminisztérium ugyanakkor egy ingyenesen hívható, zöld számot is létesített. A 0800.800.165-ös számon a polgárok a járványügyi szabályszegéseket jelenthetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.