Felhívás!

Megfontoltan döntsünk!

Megfontoltan döntsünk! Gazdaság

A pénzromlás miatt a lakosság elkezdte költeni megtakarításait, ez a költekezés viszont tovább generálja az inflációt – figyelmeztetnek a gazdasági szakemberek.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legújabb adatai szerint az év első öt hónapjában 8,4 milliárd lejjel csökkent a lejben elhelyezett lakossági betétek értéke. Május végén 156,5 milliárd lej volt a lakossági betétek állománya, miközben tavaly decemberben még 165 milliárd lej volt a háztartások bankokban tartott megtakarítása.

Juhász Jácint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság és Gazdálkodástudományi karának adjunktusa úgy véli, azáltal, hogy a lakosság költi a megtakarított pénzét, tovább gerjeszti az inflációt, azaz romlik a pénz értéke. Nyilvánvaló, hogy amikor valaki a megtakarításáról, illetve annak az elköltéséről dönt, nem az ország makrogazdasági egyensúlyát tartja szem előtt, ám negatív spirál alakulhat ki, ha ezek a döntések összeadódnak. A szakember szerint ilyen időkben nem javasolt a túlzott költekezés és megfontoltan, nem pillanatnyi impulzus alapján kell meghozni a költekezésről szóló döntéseket. Juhász arra mutatott rá, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a lakosság elővigyázatosságból komoly készpénz-megtakarításokat halmozott fel, mivel az emberek nem tudták, mi fog történni a jövőben. Most ezek a megtakarítások elkezdtek csökkenni, vagyis a lakosság elkezdett költekezni. Például az, akinek nagyobb megtakarítása volt, többek között ingatlant vásárolt, ami komoly árnövekedést eredményezett az ingatlanpiacon.

A szakértő szerint természetes, hogy az életben előfordulnak olyan fordulatok, amikor vagyontárgyakra váltjuk át a megtakarításainkat, például lakást vagy autót vásárolunk, de ez esetben az a lényeg, hogy ezeket a döntéseket ne a pillanatnyi reakció hatására hozzuk meg, mert legtöbbször utólag kiderül, hogy rossz döntést hoztunk. A pénzügyi szakma „kisember-effektusnak” nevezi azt, amikor a nagy tömeg elkezd valami csábítóra költeni, ám annak a potenciális haszna általában már le van fölözve. Példaként említette, hogy amikor a tömegek elkezdtek kriptovalutát vásárolni, a professzionális befektetők már az eladási oldalon álltak, hiszen észlelték annak előjeleit, hogy piaci fordulat következik be.

A szakértő szerint a befektetés és a megtakarítások elköltése esetében is mindig megfontoltan érdemes dönteni, és hosszú időn keresztül kitartani a döntés mellett, az ugyanis hibának számít, ha valamilyen hírt olvasva, pillanatnyi indíttatástól vezérelve felszámolják a megtakarításaikat. Lényeg a kockázat, az idő és a fegyelem, ha ezeket a szabályokat betartják, akkor ugyan nem valósítanak meg csillagászati nyereségeket, de megőrzik és kamatoztatják pénzünket. A szakember rámutatott: általában a középkorúak keresnek többet, mint amennyit költenek, ezért megtakarításaik keletkeznek, viszont életünk második részében, hatvanéves kor felett már alacsonyabb a jövedelmünk, mint a költségeink, vagyis hozzá kell nyúlnunk a megtakarításainkhoz. Ha ez valakinél nem következik be, akkor nem kell elköltenie megtakarított pénzét, hanem tovább gyűjtheti, vagy akár örökbe is hagyhatja a felgyűlt vagyonát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.