Felhívás!

Johannis: rendkívüli költségvetés-kiigazítás körvonalazódik

Johannis: rendkívüli költségvetés-kiigazítás körvonalazódik Gazdaság

Klaus Johannis államfő szerdai bejelentése értelmében rendkívüli költségvetés-kiigazítás várható, hogy fedezni lehessen az egészségügyi szektor pluszköltségeit és a kényszerszabadságokat.

Az elnök a kormány tagjaival tanácskozott a koronavírus okozta COVID-19 járvány következményeinek kezeléséről. A megbeszélés után Johannis közölte: a szükségállapot miatt rendkívüli költségvetés-kiigazítás körvonalazódik, ugyanis egyrészt fedezni kell az egészségügyi rendszer megnövekedett költségeit, másrészt segíteni kell azokon az embereken, akik kereseti lehetőség nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt, bezárt a cég, ahol dolgoztak, vagy kényszerszabadságra küldték őket.

Johannis kifejtette, a kormány célja, hogy a romániai cégek ‘a lehető legjobb állapotban’ vészeljék át ezt a válsághelyzetet. ‘Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek’ – fogalmazott.

Hozzátette, azért küzdenek, hogy a krízis a lehető legkevesebb áldozattal járjon, és a járvány elvonulása után azonnal lábra lehessen állítani a romániai gazdaságot.

A kormány elfogadja csütörtökön a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet

A kormány készen áll arra, hogy csütörtöki ülésén elfogadja a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette ki Klaus Johannis.

Az elnök rámutatott, a törlesztés halasztását magán- és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik majd.

“Az érintettek igénylésére legtöbb kilenc hónappal, tehát gyakorlatilag az év végéig halasztható a törlesztőrészletek fizetése. Meggyőződésünk, hogy addig magához tér a gazdaság is, az emberek is, könnyebben visszaállnak a dolgok a rendes kerékvágásba” – fogalmazott Iohannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az államfő a COVID-19-járvány kezelésére hozott intézkedésekről egyeztetett szerdán Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi miniszterrel, Violeta Alexandru munkaügyi miniszterrel, valamint Lucian Bode szállításügyi tárcavezetővel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.