Felhívás!

Jóban hátul, rosszban elöl

Jóban hátul, rosszban elöl Gazdaság

A Wizrom Softvare (WS) a romániai szükségállapot és vészhelyzet időszakában azt vizsgálta, hogy a különböző cégek, intézmények, társaságok (stb.) vezetői és alkalmazottai hogyan tudtak átállni a távmunkára, a lakhelyről való munkavégzésre (work from home), milyen műszaki lehetőségeik voltak, s vannak ehhez.

A szakértők által elkészített korábbi tanulmány adatai azt mutatják, hogy Románia tavaly az Európai Unió 28 tagállama között a 26-ik helyet foglalta el a digitalizálás, vagyis a legkorszerűbb kommunikációs rendszerek elterjedésének, kiépítésének, fejlesztésének tekintetében. Mindez olyan körülmények közepette, hogy tavaly például az EU tagállamaiban a távmunkában tapasztaltnak, nagyon jártasnak minősíthető munkavállalók számaránya alig 5,4 százalék volt. A WS tanulmánya rámutat, a koronavírus-járvány arra kényszerítette a cégek, vállalatok, társaságok vezetőségeit, hogy az informatikai rendszerüket fejlesszék. Vonatkozik ez egyfelől a belső munkavégzésre, másfelől pedig az ügyfelekkel való kapcsolattartásra is. Sok olyan cég, üzlet és szolgáltató is ráállt az online rendszerre, amelyek korábban csak hagyományos közvetlen tevékenységet folytattak, internet nélkül, vagy csak kis mértékben használva internetkapcsolatot.

A koronavírus-járvány ürügyén a Colliers International szervezet májusban ismertette felméréseinek eredményeit, amiből kiderült, hogy a romániai munkavállalók többsége nyitott volt a távmunkára, 60 százalék heti 1-2 napot dolgozna, dolgozott volna ilyen rendszerben, 10 százalék pedig heti 3-4 napot – akkor is, ha az egészségvédelmi szabályok lazulnak.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.