Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Itt az új villany- és gáztámogatási rendelet

Itt az új villany- és gáztámogatási rendelet Gazdaság

Akinek sikerül havi villanyáram fogyasztását 300 kilowatt alatt tartania, annak 255 kilowattig 80 banis áron számláznak, és csak a különbözetet kell piaci áron kifizetnie, pontosított Nagy Bege Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint a legújabb módosítások miatt csökken az állami költségvetésre nehezedő anyagi teher, mert összességében kevesebben részesülnek támogatásba. A legtöbb fogyasztó szempontjából viszont megnyugtató, hogy a kormány jövő év augusztus 31-ig meghosszabbította az energiaárak korlátozását és kompenzálását.

Nagy Bege Zoltán elmagyarázta: akinek az előző évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, továbbra is 68 banit fizet kilowattóránként. Idén a háztartások hozzávetőleg fele – több mint 4,2 millió fogyasztó – tartozik ebbe a kategóriába. Fontos szempont viszont, hogy akinek az előző évben 100 és 300 kilowattóra között volt az átlagos fogyasztása, mostantól csak 255 kilowattórára kapja meg a támogatott 80 banis árat, a különbözetre piaci árat kell fizetnie. Ezzel próbálják takarékosságra ösztönözni a fogyasztókat, hogy igyekezzenek áramfogyasztásukat havi átlag 300 kilowatt alá szorítani.

Az ipari fogyasztók esetében jelentős a változás, hiszen a kórházak és tanintézetek kivételével másnak a fogyasztás 85 százalékára vonatkozik az 1 lejes árplafon. Leszűkült a kedvezményezettek köre, a kis- és közepes vállalkozások, az élelmiszeripar, a közintézmények, a kórházak és a tanintézetek kapnak támogatást, míg sok nagyipari fogyasztó kiesik a támogatottak köréből, és többé nem részesülnek az állam által plafonált árban.

Jó hírünk van az egyéni gázkazánnal fűtők számára is! Ők az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül részesülnek gázár-támogatásban, nyilatkozta Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Eddig ugyanis 1200 köbméter gázmennyiségig számláztak köbméterenként 31 banis támogatott áron, ezentúl az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül 31 banis áron fizetik a gázt, magyarázta. Indoklása szerint az intézkedés oka, hogy vannak nyugdíjasok, akik egyedül élnek nagy házakban, másrészt vannak ingatlanok, amelyek megfelelő szigetelés nélkül nem energiatakarékosak, és számos más szempont létezik, ami befolyásolja egy lakás gázfogyasztását, ezért törölték el a gáz esetében a fogyasztási plafont.

Akik lakásaikat egyéni hőközpontokkal fűtik, ezentúl az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül 31 banis áron fizetik a gázt, mondta Virgil Popescu miniszter.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. szeptember 7., 15:20
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Persze, hogy nem. A köbméter átkonvertálva kilowattóra értékre ami egy változó érték.
   1 köbméter gáz kb. 10,5-11 kilowattóra . Magyarán, egy köbméter gáz ára 3lej 40 bani körül van. A Magyarországi testvérek sírnak, mert náluk 107 forint a köbméter gáz,ami ugye 1 lej 30 bani. (havi éves átlagfogyasztás 144 köbméter/hónap alatt). Na, ennyit erről…

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 7., 16:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A cikkben van egy lényeges tévedés , a 31 bani a kilowattóra értéke, ami a földgáz köbméterre átkonvertált kilowattóra értékre.
  Ez változó a földgáz minőség függvényében.
  Egy köbméter gáz kb 11 kilowattnak felel meg. Tehát egy köbméter gáz kb. 3lej és 40bani . Ezért írtam, hogy lényeges tévedés van a cikkben.