Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Melyek Háromszék legeredményesebb vállalkozásai?

Melyek Háromszék legeredményesebb vállalkozásai? Gazdaság

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján nyilvánosságra hozta a 2021-es évi könyvelési mérlegek alapján összeállított céges toplistát, ami az üzleti forgalom, a nyereség és az alkalmazottak száma alapján rangsorolja a legeredményesebb 100 céget, számolt be Édler András.

Hirdetés
Hirdetés

A kereskedelmi kamara elnöke elmondta, a www.ccicov.com oldalon tevékenységi területekre lebontva elérhetők a háromszéki cégek üzleti és kapcsolati adatai, illetve településekre lebontva is a helybéli cégek, valamint az is, hogy az adott település milyen arányban járul hozzá Kovászna megye gazdaságához. Édler elemzésében rámutatott: a pandémia után tavaly a háromszéki cégek megrázták magukat, és behozták a járványügyi korlátozások miatt kimaradt jövedelem- és nyereségbeli kimaradást, hiszen a koronavírus-járvány előtti utolsó normális évhez (2019) képest is megkétszerezték összesített forgalmukat és nyereségüket. Tavaly 5074 háromszéki cég nyújtotta be éves könyvelési mérlegét, ez alapján a vállalkozások forgalma 15,89%-al, a bruttó nyereségük 28,15%-al, míg az alkalmazottaik száma 0,4%-al nőtt egy év alatt.

Édler szerint a tavaly évi emelkedés után az idei ismét a megtorpanás esztendeje lehet. Úgy látja, a háromszéki gazdaság elsöprő arányban, 99,8 százalékban a kis- és középvállalkozásokra támaszkodik, éppen arra a rétegre, amelyet negatívan érintenek az adóemelések és az energiaár-növekedések. A közgazdász szerint a kisvállalkozók nem tudnak mit kezdeni ilyen arányú adó- és energiaár-növekedéssel, nem tudják ezzel párhuzamosan növelni szolgáltatásaik és termékeik árát, mivel vásárlóik, ügyfeleik ezt nem fogadják el.

A kereskedelmi kamara által összeállított rangsor szerint az üzleti forgalom szempontjából Kovászna megye legeredményesebb tíz vállalkozása sorrendben a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brașov, a sepsiszentgyörgyi Dunapack Rambox, a Bertis, a kézdivásárhelyi Nexxon, a rétyi HS Timber Productions, a sepsiszentgyörgyi Walor, a kézdivásárhelyi Zarah Moden, a sepsiszentgyörgyi Hope Sped, a Lucifer és a Depo. Az 5074 háromszéki cég által megvalósított 8 milliárd lejes összforgalomból az első tíz vállalkozás közel 2 milliárdot tudhat magáénak.

A tavalyi a tíz legnyereségesebb vállalkozás listájának élén a sepsiszentgyörgyi Combridge informatikai-távközlési cég áll, második a Grand Hotel Bálványost működtető vállalkozás. Következik a kökösi Viastein-, a rétyi HS Timber Productions, a Conico, a rozsnyói Dinó parkot működtető sepsiszentgyörgyi HCR, a sepsiszentgyörgyi Walor, a Bertikris, a Depo barkácsáruházat működtető Compact és a kézdivásárhelyi Skat Kart. Miközben az 5074 háromszéki cég össznyeresége tavaly 786,5 millió lejt tett ki, ennek 12,26 százalékát a top tízben lévő cégek könyvelték el.

A háromszéki toplistás cégek 29. díjátadó gáláját szeptember 29-én 18 órától a maksai Benke-kúria Anna Garden rendezvénytermében tartják. A kereskedelmi kamara levelet küldött a toplistás cégeknek, amelyben egyrészt adataik frissítésére kérik fel őket, másrészt meghívják a legeredményesebb vállalkozók gálájára. Ott díjazzák az első, második és harmadik helyezetteket az ipar, kereskedelem, szolgáltatások, építőipar, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, turizmus, kutatás-fejlesztés területén. Az idei eseményen a kistermelőket promoválják, így sajt- és sonkakészítő, húsfeldolgozó és ribizlibor-készítő is bemutatja termékeit. Emellett a résztvevő vállalkozók, üzletvezetők számára Debreczeni László adótanácsadó tart előadást a jövő évi adóügyi változásokról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 7., 16:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Azt kellene elemezni hogy ki es miert dragitottak ennyit? A buza olcsobb lett de a kenyer dragult, miert? A tej olcsobb lett es a vaj 100% dragult , miert?