Felhívás!

Iohannis: jelentős uniós összegek lehívására készül Románia

Iohannis: jelentős uniós összegek lehívására készül Románia Gazdaság

Jelentős összegű uniós alapok lehívására készül Románia – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő.

Iohannis elmondta: az Európai Bizottság javaslata értelmében a többéves alapokról (MFF – Multiannual Financial Framework) folytatott tárgyalásokat összevonják a gazdaság fellendítését szolgáló alapokról szóló tárgyalásokkal, hogy ezzel is fokozzák az Európai Unió (EU) gazdasági sokkhatásokkal szembeni ellenállóképességét. Ez azt jelenti, hogy Románia is nagyobb összegű uniós támogatásban fog részesülni a krízis előtt tervezettnél, tette hozzá az államfő.

Ugyanakkor leszögezte, az elképzelés még csak a tervezet fázisában van, az Európai Tanács első körben június 18-19-én tárgyal róla.

Az uniós alapokat autópálya- és vasútépítésre, megújuló energiára, valamint az egészségügyi és oktatási rendszerre fordítják majd, tette hozzá az elnök.

Megpróbáljuk oldani a korlátozásokat, ez azonban kötelezettségeket ró minden állampolgárra

A hatóságok megpróbálnak feloldani minél több, a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedést, de ez bizonyos kötelezettségeket ró az állampolgárokra, mint például a maszkviselés, a fizikai távolságtartás és az alapos kézmosás, jelentette ki Klaus Iohannis.

“Meghoztunk már bizonyos lazító intézkedéseket és folytatjuk a korlátozások feloldását. Felhívom azonban a figyelmet: a vírustól még nem szabadultunk meg. Nagyon fontos tudatosítanunk ezt az ‘új normalitást’, amiben élni fogunk” – hangsúlyozta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott nyilatkozatában.

A kormány törvénytervezetet fog benyújtani az igazságügyi törvények kijavítása érdekében

“A kormány törvénytervezetet fog benyújtani az igazságügyi törvények kijavítása érdekében. Kedves románok, véghez kell vinnünk azt, amit az egy évvel ezelőtti referendummal kezdtünk el, amikor megfékeztük az igazságügyi törvények lemészárlását” – fogalmazott az elnök, aki a következő hetekben jogi szakértőkkel és politikusokkal szándékozik tárgyalni a kérdéses jogszabályokról. Az igazságügyi törvényeken oly módon változtató tervezetet fog benyújtani a kormány a parlamentbe, amely összhangban áll a románok referendum során kinyilvánított akaratával – tette hozzá a Cotroceni-palotában nyilatkozó Iohannis.

Az elnök kifejtette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt az, amely heves támadást intézett az igazságügyi törvények ellen. “Szerencsére a támadások egy részét sikerült kivédenünk. Nekem sikerült az alkotmánybíróság elé vinnem a törvényeket. A parlamentnek sikerült, főleg a PNL-vel és más demokratikus pártokkal közösen, ezen módosítások egy részét meggátolni, de a legjelentősebb lépést a román nép tette meg. Egy évvel ezelőtt, amikor a románokat az urnák elé hívtuk az igazságüggyel kapcsolatban, az emberek nagy számban jelentek meg, és egyértelműen kinyilvánították: elég volt az igazságügyi törvények mészárlásából, amelyet a PSD kezdeményezett és hajtott végre” – mondta.

Az államfő a Ludovic Orban miniszterelnökkel tartott munkamegbeszélés végén nyilatkozott az államelnöki palotában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.