Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Huszönötmillió tonna gabona ragadt Ukrajnában

Huszönötmillió tonna gabona ragadt Ukrajnában Gazdaság

Ukrajna idei tavaszi vetésterülete eddig mintegy 7 millió hektár, ami 25–30 százalékkal elmarad a tavaly tavaszitól – közölte Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, aki arról is beszélt hétfőn, hogy Ukrajna áprilisban 1,090 millió tonna gabonát exportált.  

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter kiemelte az ukrán gabona Románián keresztül áthaladó exportjának fontosságát, miután Oroszország blokád alá vette az ukrán kikötőket, de szerinte ezt az exportot két hónapon belül megnehezítheti, hogy felfut a román és bolgár új búza kivitele.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter üdvözölte Románia „érdeklődését és megértését” az ukrán gabonaexport kapcsán, és azt mondta, hogy a balti kikötők tűnnek a legvonzóbb alternatívának.

Mikola Szolszkij elismerte, hogy az idei vetés minősége elmarad a tavalyitól, és hogy kisebb a kukorica vetésterülete.

A Nemzetközi Gabonatanács adatai szerint Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb kukoricaexportőre a 2020/21-es szezonban, és a hatodik legnagyobb búzaexportőr.

Csaknem 25 millió tonna gabona ragadt Ukrajnában, és nem tudja elhagyni az országot az infrastrukturális kihívások és az elzárt fekete-tengeri kikötők miatt – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik vezetője pénteken.
Elemzők rámutattak arra, hogy az Ukrajnában felhalmozott nagy készletek azért is jelentenek gondot, mert nem hagynak helyet az új termés tárolására.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások