Felhívás!

Gyere le egy sörre, a víz alá!

Gyere le egy sörre, a víz alá! Gazdaság

A háromszéki Dálnokon nyílt meg a világ első víz alatti sörözője, amely egyedi szórakozási lehetőségeket kínál nemcsak a búvártársadalomnak, hanem a merülni nem tudó, de különleges élményeket kereső társaságoknak is.

Világszenzáció-számba menő létesítménnyel bővült a „víz alatti kutatások központja” által 2013-ban megnyitott – ezer négyzetméteres és lépcsőzetesen 9 méterre mélyülő – dálnoki búvártó, amelyet eddig búvárok oktatására és fogyatékkal élők vízi-terápiájára használtak. Szabó Kolos búvároktató lapunknak elmesélte, hogy Sepsiszentgyörgy főterén sétálva jött a „búvárkocsma” ötlete, amikor meglátott egy söröző elé kihelyezett kilométerkövet, amely egy székelyföldi sörmanufaktúráig (Tiltott Csíki Sör) lévő távot jelölte.
Tudta, hogy a sörmanufaktúra vevő az eredeti ötletekre, ezért megkereste őket, miután az interneten rákeresett, és nem talált arra vonatkozó információt, hogy a világon működne valahol víz alatti söröző. A sörgyár nemrégiben megépítette a három méter mélyen berendezett „kocsmát”, benne egy négyszáz kilogrammos bárral és sörcsappal, sörrel teli hűtővel és egy bokszzsákkal, illetve a víz alatt kilométerkő jelzi a Dálnoktól a sörmanufaktúráig, illetve a felszínig lévő távot is.
A víz alatti sörözőben nemcsak tapasztalt búvárok szórakozhatnak, hanem olyanok is, akik még nem merültek. Őket búvároktató kíséri le a víz alá, és feladatuk, hogy megtalálják a „kincset” rejtő hűtőt, a megtalált söröket a felszínen fogyaszthatják el. A tapasztalt búvárok víz alatt is elfogyasztják az aranysárga nedűt, ennek technikája, hogy a fejet hátra döntve a palackba először levegőt kell fújni, majd erős szívómozdulattal kihörpinteni abból, magyarázta Szabó Kolos. Arra számítanak, hogy a létesítmény Háromszékre vonzza a búvárközösséget és az egyedi szórakozást kereső társaságokat, turistákat, ezáltal népszerűsítik a térséget, és fellendül a dálnoki turizmus is. A „búvárkocsma” hírére már egy népes csapattal bejelentkezett egy magyarországi búváriskola.
Bár nyár végére készült el a víz alatti söröző, Szabó Kolos szerint, ha az időjárás engedi, október végéig tartanak nyitva, majd jövő év májusában indul a búvárszezon. A következő idényt rekordkísérlettel szeretnék kezdeni, meg akarják dönteni a víz alatti sörivás Guinness-rekordját. A háromszéki búvároktató ugyanakkor rámutatott, a dálnoki „búvárkocsmában” elfogyasztott sörökből származó bevétel nagy részét a fogyatékkal élők vízi terápiás foglalkozásainak fenntartására költik. A dálnoki búvárkocsmát a www.facebook.com/vizalattisorozo oldalon lehet elérni.
Mint arról beszámoltunk, Európa egyetlen, búvárkodási céllal kialakított mesterséges tavát Szabó Jenő nemzetközi búvároktató hozta létre Dálnokon. Fiát, Kolost is sikerült „megfertőznie” a búvárkodással. Ő búvár-tanfolyamokat tart, amelynek végén a résztvevők NAUI búvárengedélyt kapnak, amelynek birtokában a világ bármely részén lehet merülni, víz alatti idegenvezetőként vagy a készenléti felügyelőségeknél (ISU) munkát vállalni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.