Felhívás!

BioVill: értékes tüzelőanyag

Kovászna megye országos szinten élen jár az energetikailag önellátó mintatelepülések kialakítása tekintetében. Esztelneken és Gelencén az elmúlt években pékségek, fűrésztelepek, iskolák, polgármesteri hivatalok, panziók és magánházak is faőrleménnyel működő fűtésrendszereket építettek ki.

A BioVill (GA 691661) nevet viselő program 2016-ban indult európai uniós finanszírozással a Horizont 2020 Kutatás és Innováció program keretében, emlékeztetett Sebestyén Tihamér. A Green Energy Egyesület szakembere szerint a mintatelepüléseken lakossági tájékoztató pontok is működnek, illetve Esztelneken kijelölték azt a telephelyet, ahová a lakosok lerakhatják a fahulladékot, amelyet beőrölnek, és a faőrleményt (biomasszát) a helyi közintézmények fűtéséhez használják. A kezdeményezéshez számos település csatlakozott, így Bölön, Zabola, Árkos, Csíkszentdomokos, Bodzavám, Bereck, Lókod és Tusnád. A hétvégén Brassóban rendezték meg az országban elsőként a bioenergia mintafalvak konferenciáját, amelyen Vajda Lajos, a Green Energy Egyesület elnöke bemutatta az általuk kialakított mintákat. Rámutatott, eddig is helyi erdőkből származott a falvak tűzifája, viszont a települések 90%-ban a lakosok régi kályhákat használnak, amelyek 40-50%-os hatékonysággal égetik el a fát, míg a biomasszakazánok elérik a 90%-os hatékonyságot. Most, amikor a tűzifa ára elképesztően magasra ugrott, érdemes a hatékony tüzelésre figyelni.
A legelőtakarításból származó ágak, bokrok, gyümölcsösökből származó nyesedékek és más fahulladékok őrléséből előállított biomasszát egy község elő tudja teremteni, ha erre van nyitottság – mondta Vajda Lajos. A Green Energy Klaszter lobbitevékenységet folytat a kormánynál, annak érdekében, hogy a fahulladék felhasználása legyen államilag támogatott tevékenység. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.